Turkki epäilee lauantain iskusta Isisiä

Turkin sisäministerin mukaan Istanbulissa pommi-iskun tehnyt itsemurhahyökkääjä oli äärijärjestö Isisiin kuulunut Turkin kansalainen.

Ulkomaat
Valkoisiin suojapukuihin pukeutuneita henkilöitä tutkimassa räjähdyspaikkaa.
Rikostutkijoita räjähdyspaikalla Istiklal-kadulla 19. maaliskuuta.EPA

Turkin viranomaiset epäilevät Istanbulin lauantaisesta pommi-iskusta äärijärjestö Isisiä. Turkin sisäministeri Efkan Ala kertoo, että vilkkaalla İstiklal Caddesin kävelykadulla pommin räjäyttänyt itsemurhaiskijä kuului Isisiin.

Räjähdyksessä kuoli kaikkiaan pommittajan lisäksi neljä ihmistä, yksi iranilainen ja kolme israelilaista, joista kahdella oli myös Yhdysvaltain kansalaisuus. Iskussa loukkaantui 39 ihmistä, suurin osa heistä oli ulkomaalaisia.

Israelin hallitus on varoittanut kansalaisiaan matkustamasta Turkkiin. Pääministeri Benjamin Netanjahu on sanonut Israelin selvittävän, oliko isku suunnattu nimenomaan israelilaisia vastaan.

Turkin sisäministeri kertoi, että iskun tekijä oli vuonna 1992 Gaziantepin maakunnassa Syyrian rajalla syntynyt Turkin kansalainen. Sisäministeri Ala sanoi, että iskun tekijä ei ollut etsittyjen listalla eikä hänellä ollut rikosrekisteriä.

Tekijän henkilöllisyys varmennettiin DNA-näytteen perusteella. Miehen sukulaiset olivat ilmoittaneet hänet kadonneeksi, kun hän matkusti Istanbuliin vuonna 2013.

Tutkinnassa on lisäksi pidätetty viisi epäiltyä.

Poliisin valmiutta on kohotettu

Turkin poliisi on ollut kohotetussa valmiustilassa lauantain iskun takia. Lisäksi Turkin viranomaiset ovat varautuneet levottomuuksiin kurdien keväisten Newroz-juhlallisuuksien aikaan. Sisäministeri Alan mukaan 200 000 poliisia ja santarmia on palveluksessa.

Istanbulissa peruttiin sunnuntai-iltana turvallisuusuhan takia Fenerbahçen ja Galatasarayn jalkapallo-ottelu.

CNN Türk -televisiokanavan mukaan ottelua lykättiin ja Galatasarayn stadionille jo saapuneet katsojat evakuoitiin, koska mahdollisesta uhasta oli saatu vakavasti otettavaa tiedustelutietoa. Uhan luonnetta ei ole tarkemmin yksilöity julkisuuteen.

Neljäs itsemurhaisku tänä vuonna

Lauantain pommi-isku oli jo neljäs vastaavanlainen isku Turkissa tänä vuonna. Yli 80 ihmistä on kuollut neljässä itsemurhaiskussa.

Tammikuussa itsemurhaiskijä räjäytti itsensä turistien joukossa Istanbulissa. Isisin tekemäksi epäillyssä iskussa kuoli 12 saksalaista turistia.

Kurdien aseellinen järjestö Kurdistanin vapauden haukat TAK on puolestaan ilmoittanut tehneensä pääkaupungissa Ankarassa helmikuussa ja maaliskuussa tapahtuneet pommi-iskut.

Turkki osallistuu Yhdysvaltain johtamaan ilmaiskukampanjaan äärijärjestö Isisiä vastaan Syyriassa. Toisaalta Turkki taistelee Kaakkois-Turkissa itsehallintoa tavoittelevia kurdijärjestö PKK:ta vastaan.

Kuviota mutkistaa se, että PKK:hon yhteydessä olevat kurditaistelijat käyvät Syyriassa taisteluita Isisiä vastaan.

Lähteet: AP, AFP, Reuters