Maahanmuuttokysymys ratkaisi vaalit Saksi-Anhaltissa − "Ulkomaalaisia on kerta kaikkiaan liian monta"

Kölnin uutenavuotena tapahtuneiden joukkorikosten jälkeen Vaihtoehto Saksalle -puolueen AfD:n kannatus nousi. Se sai yli 24 prosenttia äänistä.

Ulkomaat
AfD-puolueen kannattajia kampanjamarssilla Magdeburgissa ennen vaaleja.
AfD-puolueen kannattajia kampanjamarssilla Magdeburgissa ennen vaaleja.Peter Gercke / EPA

MAGDEBURG Saksi-Anhaltin osavaltion pääkaupunki Magdeburg sijaitsee 150 kilometriä Berliinistä länteen. Runsaan kahden miljoonan asukkaan osavaltio on pitkään kärsinyt muuttotappiosta. Väestön keski-ikä on korkein koko Saksassa.

Ulkomaalaisia ei ole näillä main aiemmin juuri nähty. Viime vuosi muutti kaiken. Saksi-Anhalt otti vastaan 41 000 turvapaikanhakijaa.

Asuntojen löytäminen ei ole ongelma, mutta esimerkiksi kieli- ja ammattikoulutuksen järjestäminen on hankalaa.

− Näitä ulkomaalaisia, niitä on liikaa, niitä on kerta kaikkiaan liian monta. Se ei vaan käy päinsä. Kaikki eivät niitä halua, Mikaelis sanoo.

Hän on ollut työtön kymmenen vuotta ja lähestyy eläkeikää. Mikaelis kuitenkin myöntää, että ulkomaalaisten kanssa ei toistaiseksi ole ollut ongelmia.

− Ei, mutta ne ovat vasta tulossa. Ongelmia tulee aivan varmasti. Rouva Merkel on päästänyt niin paljon ihmisiä maahan, Mikaelis pelkää.

Vaihtoehto Saksalle rynnisti Saksi-Anhaltissa

Maahanmuuttokriittinen Vaihtoehto Saksalle -puolue AfD sai suurvoiton Saksi-Anhaltin osavaltiovaaleissa. Uusi puolue keräsi ensi yrittämällä 24,2 prosenttia äänistä.

André Poggenburg on Saksi-Anhaltin AfD:n piirin puheenjohtaja.

− Osavaltiossa on kriisi valtavan maahanmuuton takia. Tämä paisuu yli äyräiden, Poggenburg sanoo.

Hänen mielestään tämä vaikuttaa sisäiseen turvallisuuteen ja kunnilla on budjettiaukkoja. Kunnallisen talouden lisäksi myös yhteiskunta rasittuu liikaa.

− Tänne saapuu miljoonia ihmisiä, joilla on eri arvot kuin kantaväestöllä, André Poggenburg sanoo.

Vaikka Saksi-Anhaltissa on vähemmän pakolaisia kuin läntisessä Saksassa, Poggenburg pitää vastustuksestaan kiinni.

− Ihmiset täällä tietävät, millaisia olosuhteita on läntisessä Saksassa, emme halua tänne sellaista tilannetta. Meidän täytyy myös tehdä politiikkaa ennaltaehkäisevästi, Poggenburg sanoo.

Saksi-Anhaltin AfD:n piirin puheenjohtaja André Poggenburg.
Saksi-Anhaltin AfD:n piirin puheenjohtaja André Poggenburg.Jens Büttner / EPA

AfD houkutteli vähäosaisten protestiääniä

Kyseessä oli selvästi protestivaalit. Ovensuukyselyjen mukaan vain 27 prosenttia AfD:ta äänestäneistä ihmisistä oli vakuuttunut puolueen politiikasta.

64 prosenttia AfD:n kannattajista äänesti puoluetta, koska he olivat pettyneitä muihin puolueisiin.

Kaikkien puolueiden osalta keskimäärin 54 prosenttia oli vakuuttunut oman puolueen paremmuudesta, kun taas 38 prosenttia oli pettynyt muihin puolueisiin.

Luvut käyvät ilmi tutkimuslaitos Infratest dimapin kyselystä.

AfD:n äänestäjäkunnasta 70 prosenttia arvioi oman taloustilanteensa huonoksi, kun Saksi-Anhaltin kaikista äänestäjistä keskimäärin 51 prosenttia arvioi oman taloustilanteensa huonoksi.

Äänet tulivat aiemmin nukkuneilta

Vaihtoehtopuolue sai ennen kaikkea nukkuvat äänestäjät liikkeelle. Äänestysprosentti nousi viime vaaleista kymmenen prosenttiyksikköä 61 prosenttiin.

Vasemmistopuolueet menettivät lähes puolet kannatuksestaan. Liittokansleri Angela Merkelin kristillisdemokraattien CDU:n kannatus laski hieman.

CDU sai näissä osavaltiovaaleissa 11 000 ääntä enemmän kuin edellisissä vaaleissa vuonna 2011. Koska äänestysprosentti nousi, kristillisdemokraattien suhteellinen osuus laski 2,7 prosenttiyksikköä 29,8 prosenttiin.

Kölnin tapahtumat vaikuttivat

CDU:n piirijohtaja Thomas Webel arvioi, että AfD:n nousu alkoi toden teolla Kölnin uudenvuoden joukkorikosten jälkeen.

− Silloin AfD:n kannatus oli noin 5 prosenttia. Kölnin tapahtumien jälkeen kannatus alkoi kasvaa nopeasti, vaikka kukaan Saksi-Anhaltista ei ollut Kölnissä uhrina, Thomas Webel sanoo.

Hänen mukaansa Kölnin tapahtumista välittyi kuva, ettei valtio hallitse tilannetta ja media muka yrittää peitellä tapahtumia, kun kyse on pakolaisista.

− Se johti AfD:n nousuun, kristillisdemokraattien Thomas Webel sanoo.

Sosiaalidemokraattien SPD:n kannatus laski 21,5 prosentista 10,6 prosenttiin. Puolue nuolee nyt haavojaan. SPD on turhautunut siitä, että pakolaiskysymys hallitsi vaalikampanjaa täysin.

− Täällä ei ollut yhtään vaalitilaisuuksia, joissa olisi puhuttu kouluista, kunnallistaloudesta, sosiaalisesta oikeudenmukaisuudesta tai työpaikoista, Martin Krems-Möbbeck, SPD:n tiedottaja sanoo.

Ne ovat Krems-Möbbeckin mukaan vaikeita asioita Saksi-Anhaltissa.

Yhteistyötä AfD:n kanssa vältellään

SPD oli hallinnut Saksi-Anhaltia yhdessä CDU:n kanssa. Äänet eivät riitä enemmistöön, mutta koalitiohallitukseen tulevat myös vihreät. Juuri kukaan ei halua hallitusyhteistyötä Vaihtoehto-puolueen eikä myöskään vasemmistopuolueen die Linken kanssa.

Vasemmistopuolue oli ennen vaaleja toiseksi suurin puolue Saksi-Anhaltin osavaltioparlamentissa.

Itäinen Saksa on ollut demokraattinen vasta 26 vuotta, eli Berliinin muurin murtumisen jälkeen. Sekä äänestysprosentti että puolueiden kannatusluvut vaihtelevat suuresti vaaleista toiseen. Tällä kertaa muukalaispelko sai ihmiset liikkeelle.

Seuraavat osavaltiovaalit järjestetään tämän vuoden syyskuussa Mecklenburg-Etupommerin ja Berliinin osavaltioissa. Parlamenttivaalit liittovaltiotasolla, eli koko Saksaa koskevat vaalit, järjestetään ensi vuoden syyskuussa.

Liittokansleri Angela Merkel ei ole vielä ilmoittanut, asettuuko hän ehdolle. Hän on ollut liittokansleri vuodesta 2005.

Edellisissä vaaleissa AfD jäi hieman viiden prosentin äänikynnyksen alle, eikä noussut liittopäiville eli Saksan parlamenttiin.