Hyppää sisältöön

Sipilä: Suomi lähettää kymmeniä asiantuntijoita Kreikan avuksi

Pääministeri Juha Sipilä (kesk.) kertoi pääministerin haastattelutunnilla, että sisäministeriö kartoittaa parhaillaan asiantuntija-avun lähettämistä Kreikkaan. Tarkat lähtijämäärät päätetään, kun EU tarkentaa millaista asiantuntijuutta Kreikka tarvitsee.

Pääministeri Juha Sipilä. Kuva: Jyrki Lyytikkä / Yle

Euroopan ja Turkin pakolaissopimuksen on määrä tulla voimaan tänään sunnuntaina. Käytännön toimet eivät kuitenkaan ala vielä tänään, sillä Kreikka on kertonut, että se tarvitsee runsaasti apua maahantulijoiden kuulemiseen.

Kreikka tarvitsee kaikkiaan noin 2 500 ulkopuolista asiantuntijaa.

– Tästä avusta keskusteltiin tuolla perjantain kokouksessa. Esimerkiksi Hollanti lupasi 300 asiantuntijaa, Sipilä kertoo.

Pääministerin mukaan nyt on tärkeää saada täsmällinen tieto, millaista tarvittava apu on käytännössä. EU:n komissio on asettanut asiantuntijaryhmän tekemään tarkkaa suunnitelmaa jo tämän viikonlopun aikana. Suomi tekee omat päätökset, kun EU:n suunnitelmasta annetaan lisätietoa.

– Olen sisäministerin kanssa viestinyt viikonlopun aikana ja sisäministeriö valmistelee parasta aikaa, mitä Suomi on valmis lähettämään. Kyllä me kymmeniä asiantuntijoita olemme varautuneet lähettämään.

Sipilän mukaan Suomessa on paljon osaamista, joka on näkynyt esimerkiksi hyvin toimineessa, kansainvälisestikin tunnustetussa Tornion järjestelykeskuksessa.

Vaikka pakolaissopimuksen käytääntöönpano hieman viivästyykin, korostaa Sipilä, että Kreikan ja Turkin välinen järjestely on nyt voimassa. Ensimmäinen tavoite on saada järjestys rajalle.

Sipilä täsmensi haastattelussa myös Suomeen tulevien pakolaisten määrää. Kreikassa on tällä hetkellä noin 100 000 pakolaista hyvin alkeellisissa ja heikoissa oloissa. Näistä Suomi on lupautunut ottamaan noin 2 500. Heistä osa on jo siirretty Suomeen Kreikasta ja Italiasta. Lisäksi Suomi vastaanottaa 600 syyrialaista YK:n kiintiöpakolaista, jotka ovat tällä hetkellä Turkissa.  

.
.