1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Sanna Ukkola

Sanna Ukkola: Poikien nukkekodissa sukupuolineutraali on kuningas

Neuvosto haluaa kieltää nukkien mainonnan tytöille ja autojen markkinoinnin pojille. Hyvä! Me naiset -lehden nimi taas tulisi muuttaa muotoon Me homo sapiensit, kirjoittaa Sanna Ukkola blogissaan.

Sanna Ukkola Kuva: Yle

Suomi otti taas askeleen kohti ideologista totalitarismia, kun Mainonnan eettinen neuvosto puuttui Anttilan kohua herättäneeseen lelumainokseen.

Tytöille nukkeja ja pojille autoja kaupannut Anttilan mainos sai ajatuspoliisilta huomautuksen, koska neuvoston mukaan mainos edisti kaavamaisia sukupuolirooleja. Päätös oli typerin, josta olen pitkään aikaan kuullut.

Huomautuksen antanut neuvosto perustelee varmasti hyvää tarkoittavaa päätöstään sillä, että mainostajan ei tule aktiivisesti edistää etenkään lasten sukupuolisidonnaisia rooliodotuksia.

Seuraavaksi pitäisi puuttua myös aikuisten sukupuolirooleihin, sillä aikuisiltahan lapset oman maailmankuvansa imevät. Aikuisten maailmassa kaikki on sukupuolittunutta – jopa tv-kanavat. Liv puskee eetteriin parisuhde-, sisustus- ja rakkausdieettiohjelmia, Jim poliisisarjoja, Vuorien sankareita ja tatuointiohjelmia.

Tietysti pitäisi kieltää myös naistenlehdet, jotka kauppaavat naisille pitsihepeneitä ja kauneustuotteita. Vähintäänkin nimet Anna, Eeva ja Me Naiset pitäisi muuttaa sukupuolineutraaliin muotoon. Me ihmiset. Me henkilöt. Me homo sapiensit.

**Sanoipa **Mainonnan poliittisen korrektiuden neuvosto mitä tahansa, Anttilan mainos on linjassa tieteellisten tutkimustulosten kanssa. Pienet tytöt ja pienet pojat ovat ihan tutkitusti kiinnostuneita eri asioista. Vaikka poliittinen korrektius haluaisi päättää toisin, tiede todistaa muuta: jo päivän vanhat tytöt katselevat ihmiskasvoja hanakammin kuin pojat, joita kiinnostaa enemmän sängyn yllä roikkuva mobiililelu.

Kun ideologinen tasa-arvoagenda ja tieteellinen tutkimus törmäävät, kumpi väistää?

Sanna Ukkola

Varhaislapsuuden leluvalinnat ovatsukupuolittuneita (siirryt toiseen palveluun). Jo ihan pienet tytöt kiinnostuvat luontaisesti nukeista, pojat taas kaikesta, mikä liikkuu – kuten autoista. Sama ero on havaittu myös apinauroksilla ja -naarailla – poika-apinat leikkivät maskuliinisilla ja tyttöapinat feminiinisillä kapistuksilla.

Kun ideologinen tasa-arvoagenda ja tieteellinen tutkimus törmäävät, kumpi väistää?

Sinällään Anttilan mainos stereotyyppisine oletuksineen oli pöljä ja huono – mutta siitä ei ole nyt kyse. Kyse on siitä, millaisia asioita pitää yrittää säädellä vapaassa yhteiskunnassa.

Kirjailija Laura Honkasalo käsitteli liiallisen poliittisen korrektiuden kulttuuria mainiossa bloggauksessaan (siirryt toiseen palveluun) ja kertoi saaneensa potkut Facebookin feministiryhmästä, koska hän oli “vääränlainen feministi”.

“En jaksanut opetella juurta jaksaen nuorten feministien vaatimaa äärimmäisen poliittisesti korrektia kielenkäyttöä. En myöskään muistanut aina kirjoittaa miesoletettu, vaan kirjoitin hajamielisyyksissäni että mies”, Honkasalo kirjoittaa.

Poliittisen korrektiuden on vienyt ihan uusiin sfääreihin Ruotsi, jossa vasemmistopoliitikot halusivat taannoin kieltää miesten pissaamisen seisaaltaan (siirryt toiseen palveluun).

Ruotsissa on toimintansa aloittanut sukupuolineutraali esikoulu, jossa lapsia ei kutsuta tytöiksi eikä pojiksi vaan ystäviksi. Koulussa lego-palikat on sijoitettu leikkikeittiön viereen, jotta lasten ajatuksissa ei syntyisi rakoa ruoanlaittamisen ja rakentamisen välillä. Tarhan (anteeksi poliittisesti epäkorrekti ilmaisu, kyseessä on siis päiväkoti) tädit taas käyttävät lapsista sukupuolineutraalia hen-sanaa.

Ruotsissa on havaittu myös polttava yhteiskunnallinen ongelma: miesten mukaan nimetyt kadut olivat keskimäärin 70 metriä pidempiä kuin naisten mukaan nimetyt kadut. Naisen euron väitetään olevan 80 senttiä – ja nyt vielä tämäkin. Suorastaan törkeää patriarkaatin hegemoniaa!

Suomi otti taas askeleen kohti ideologista totalitarismia, kun Mainonnan eettinen neuvosto puuttui Anttilan kohua herättäneeseen lelumainokseen.

Sanna Ukkola

Miesten mukaan nimettyjä katuja oli lisäksi – pöyristys ja kauhistus – enemmän kuin naisten mukaan nimettyjä. Göteborgin valppaat viranomaiset päättivätkin 2011, että uusissa kadunnimissä pitäisi olla yhtä paljon miehiä ja naisia, jotta kukaan ei varmasti pahoittaisi mieltään. Onneksi myösSuomessa (siirryt toiseen palveluun)on havahduttu tähän epäkohtaan, ja katujen nimet saavat yhä useammin naisen nimen.

Ja nyt: mars lyhentämään miesten mukaan nimettyjä katuja, jotta naisjärjestöt saadaan pidettyä tyytyväisinä!

Ehdotankin, että seuraavaksi historiankirjoja aletaan kirjoittaa uudelleen. Katujen nimeäminen poliittisesti korrektisti olisi huomattavasti helpompaa, jos historiallisten suurmiest… anteeksi suurhomosapiensien joukossa olisi enemmän naisoletettuja.

Yhteiskuntamme vallannut näennäisen paheksunnan kulttuuri johtaa yleensä muuhun kuin paheksujien toivomaan lopputulokseen. Hulluinta tässä kaikessa on se, että poliittisen korrektiuden härkäpäinen puskeminen vaientaa tolkun ihmisiä ja vahvistaa provokaattoreita.

Yhdysvalloissa presidentinvaalit saattaa hyvinkin voittaa muuan miljardööri, jonka suosio perustuu vahvasti yhteen asiaan: poliittisen korrektiuden läpitunkemassa maassa ihmiset ovat lopen kyllästyneitä siihen, että mitään ei saisi sanoa. Ehdokas, joka ei piittaa kielloista eikä normeista tuntuu raikkaalta tuulahdukselta ummehtuneessa keskustelukulttuurissa. Donald Trump voi tällä hetkellä sanoa käytännössä ihan mitä tahansa menettämättä kannatustaan. On ihan mahdollista, että hänet nostetaan presidentiksi juuri tästä syystä.