Presidentti Obama on saapunut Kuubaan

Yhdysvaltain presidentin harvinainen vierailu on alkamassa Kuubassa. Presidenttiparin lentokone on saapunut maan pääkaupunkiin Havannaan.

Ulkomaat
Obamat saapuvat Kuubaan.
Michelle ja Barack Obama saapuivat Havannan lentokentälle tyttäriensä Malian ja Sashan sekä Michelle Obaman äidin Marian Shields Robinsonin kanssa.Michael Reynolds / EPA

Yhdysvaltain presidentti Barack Obama ja puoliso Michelle Obama ovat saapuneet viralliselle vierailulle Kuubaan. Vierailulle osallistuvat myös presidenttiparin tyttäret Malia ja Sasha sekä amerikkalainen liike-elämän valtuuskunta. Vieraita oli vastaanottamassa Kuuban ulkoministeri Bruno Rodriguez.

Vierailu on historiallinen, sillä Obama on ensimmäinen Yhdysvaltain istuva presidentti, joka käy Kuubassa vuoden 1959 vallankumouksen ja siitä seuranneen välirikon jälkeen.

Ensimmäisen vierailuillan ohjelmaan kuuluu presidentin käynti Yhdysvaltain uudessa suurlähetystössä sekä kiertokäynti vanhassa Havannassa. Maanantaina presidentti tapaa Kuuban presidentin Raul Castron ja osallistuu taloustapaamiseen, jossa on mukana kuubalaisia ja yhdysvaltalaisia yrityselämän edustajia.

Obaman tavoitteena on varmistella presidenttikautensa perintöä ja paaluttaa Yhdysvaltain Kuuban-suhteiden suunta riippumatta siitä, kuka saa ensi vuonna Valkoisen talon avaimet.

Presidentti Obaman hallinto toivoo, että Kuuban-vierailu saisi vastapuolen panemaan toimeen omia uudistuksiaan. Obama käy myös Havannassa baseball-pelissä.

Obama tapaa myös toisinajattelijoita

Kuubassa on pidätetty kymmeniä ihmisiä, jotka osoittivat mieltään kommunistista hallintoa vastaan päättyneenä sunnuntaina. Paikalle oli kokoontunut myös suuri määrä hallitusta tukevia vastamielenosoittajia.

Pidätykset tehtiin vain muutamaa tuntia ennen Barack Obaman saapumista maahan.

Pidätetyt mielenosoittajat kuuluvat Naiset valkoisissa -nimiseen liikkeeseen, joka on osoittanut mieltään Kuuban poliittisten vankien puolesta viikoittain jo vuosien ajan.

Obaman on määrä tavata Kuubassa myös toisinajattelijoita, esimerkiksi Naiset valkoisissa -liikkeen edustajia.

Moni kuubalaisista aktivisteista – mm. juuri Damas de Blanco- eli Naiset valkoisissa -liike – on arvostellut Obaman politiikkaa. Kriitikoiden mukaan Obama ummistaa silmänsä ihmisoikeusloukkauksilta.

Lähteet: Reuters, AP, AFP, Yle Uutiset