Obaman Kuuban vierailu on alkanut leppoisasti

Yhdysvaltain presidentti Barack Obama pitää vierailuaan historiallisena mahdollisuutena maiden välien palauttamisessa. Myös monet kuubalaiset ovat toiveikkaita tulevaisuuden suhteen.

Ulkomaat
Obamat Kuubassa.
Barack ja Michelle Obama vierailivat Havannan katedraalissa sunnuntaina. Mukana olivat myös tyttäret Malia ja Sasha sekä Michelle Obaman äiti Marian Shields Robinson.Orlando Barria / EPA

Yhdysvaltain presidentti Barack Obama aloitti sunnuntaina historiallisen, virallisen vierailunsa Kuubassa. Presidentti Obaman mukana ovat myös puoliso Michelle Obama, presidenttiparin tyttäret Malia ja Sasha sekä amerikkalainen liike-elämän valtuuskunta. Kuuban ulkoministeri Bruno Rodriguez oli vastaanottamassa vieraita Havannan lentokentällä.

– On ihanaa olla Kuubassa, sillä Yhdysvaltain presidentti ei ole ollut täällä lähes 90 vuoteen. Tämä on historiallinen vierailu, ja se antaa historiallisen mahdollisuuden sitoutua Kuuban kanssa, Obama sanoi.

Vierailun ensimmäinen kohde oli Yhdysvaltain suurlähetystö Havannassa. Obama kiitti henkilökuntaa ahkeroinnista viimeisten kuukausien aikana, että uudelleen avattu lähetystö on jälleen toiminnassa.

– Tämä on historiallinen tilaisuus kumota kylmän sodan vihollisuudet Kuubassa. Tiedän, että teillä on ollut melko kiireinen seitsemän kuukautta, mutta jokainen päivä on tuonut Yhdysvaltoja ja Kuubaa lähemmäksi toisiaan, hän sanoi.

Obama muistutti ensimmäisessä kommentissaan, että presidentti Calvin Coolidge saapui taistelulaivalla vierailulle vuonna 1928. Coolidgen matka kesti kolme päivää, hänen matkansa vain kolme tuntia.

Presidentti Obama kiitti kuubalaisia siitä, että he ovat tuoneet lapsiaan tapaamaan häntä.

– Toivon, että siihen mennessä, kun nämä lapset ovat aikuisia, he ajattelevat Yhdysvaltain presidentin vierailun olevan aivan luonnollista Kuubassa, Obama sanoi.

Presidentin aikataulu Kuubassa on täysi. Obama tapaa presidentti Raul Castron maanantaina ja osallistuu taloustapaamiseen, jossa on molempien maiden yrityselämän edustajia. Obaman vierailuun liittyy myös Kuuban kansan ja saaren elävää kulttuuria. Obama seuraa tiistaina muun muassa baseball-ottelua.

Mielenilmaus ennen Obaman saapumista

Obaman vierailu on odotettu tapahtuma Kuubassa. Ihmiset ovat puhdistaneet katuja ja maalanneet rakennusten julkisivuja maan pääkaupungissa, vanhassa Havannassa.

Amerikan lippuja on ripustettu Kuuban lippujen rinnalle. Näky on hyvin epätodellinen niille, jotka ovat eläneet puoli vuosisataa maiden välisen katkeruuden vallitessa. Monet kuubalaiset iloitsivatkin vierailusta.

– Tämä on uskomaton asia, iso askel eteenpäin, sanoi 48-vuotias, kylmälaitekorjaaja Carlos Maza Havanassa.

Samoilla linjoilla on myös 42-vuotias insinööri Ariel Hernandez. Hän ilmaisi toivoa muutoksesta.

– Lapsena kuulin tarinan vallankumouksesta, Se oli todella tarina Yhdysvaltoja vastaan. Nyt on historiallinen hetki, se on valtava. Olen todella sitä mieltä, että tulevaisuuteni muuttuu, hän sanoi.

Kuubassa on myös toisenlaisia äänenpainoja. Kymmeniä mieltä kommunistista hallintoa vastaan osoittaneita ihmisiä pidätettiin vain muutamaa tuntia ennen Barack Obaman saapumista maahan.

Pidätetyt mielenosoittajat kuuluvat Naiset valkoisissa -nimiseen liikkeeseen, joka on osoittanut mieltään Kuuban poliittisten vankien puolesta viikoittain jo vuosien ajan. Obama aikoo tavata myös häntä kritisoineiden ryhmien edustajia.

Trump arvosteli Castron poissaoloa

Yhdysvalloissa republikaanien presidenttiehdokas Donald Trump kritisoi sitä, ettei Kuuban presidentti Raul Castro ollut Havannan lentokentällä vastassa presidentti Barack Obamaa.

Trumpin mukaan Castro on vastassa paavia, mutta ei Obamaa.

Presidentti Castro on varsin vähän julkisuudessa, mutta hän oli vastassa paavi Franciscusta hänen syyskuun Kuuban matkallaan ja samoin ortodoksisen kirkon patriarkka Kirilliä viime kuussa.

Lähteet: AP, AFP, Reuters