Unicef: Yli 230 000 lasta on edelleen vaarassa Kolumbiassa

Yli puoli vuosisataa jatkuneen sisällissodan rauhansopimus on YK:n mukaan tarkoitus allekirjoittaa tiistaina.

Ulkomaat
Kolumbian presidentti  Juan Manuel Santos (vas.) ja Loretta Lynch kättelivät Kolumbian Bogotassa 15 lokakuuta.
Kolumbian presidentti Juan Manuel Santos (vas.) ja Loretta Lynch kättelivät Kolumbian Bogotassa 15 lokakuuta 2015. Lynch onnitteli Santosia neuvottelujen edistymisessä Farc-kapinallisryhmän kanssa.Cesar Carrion / EPA

YK:n lastenjärjestö, Unicef on huolestunut lasten tilanteesta Kolumbiassa, kertoo uutistoimisto Reuters. Unicefin mukaan yli 230 000 lasta on edelleen vaarassa Kolumbiassa, vaikka sisällissodan rauhansopimus on jo lähellä. Lapset ovat joutuneet pakenemaan ja jättämään kotiseutunsa.

Lapset ovat edelleen vaarassa, vaikka Kolumbian rauhanneuvotteluja on käyty hallituksen ja kapinallisten kesken jo yli kolme vuotta. YK:n mukaan sopimus on kuitenkin jo hyvin lähellä, mutta se ei helpota lasten asemaa.

- Vaikka rauhansopimus on määrä allekirjoittaa tiistaina, lapset joutuvat jatkossakin vaaraan erilaisten rikkomusten kuten aseellisiin ryhmiin rekrytoinnin, seksuaalisen hyväksikäytön ja maamiinojen vuoksi. Lapset tarvitsevat psykologista tukea, sillä näkymät rauhan pysyvyydestä ovat vaikeat, sanoo Roberto De Bernardi, joka toimii Kolumbian edustajana Unicefissa.

Seksuaalinen väkivalta on niin yleistä Kolumbiassa, että se tulee todennäköisesti jatkumaan, vaikka rauhansopimus allekirjoitettaisiin.

Mikäli rauhansopimus allekirjoitetaan, se lopettaa yli 50 vuotta jatkuneen sodan ja Latinalaisen Amerikan pisimmän kapinan.

Maan hallituksen mukaan lähes 45 000 lasta on kuollut ja noin 8 000 on kadonnut vuoden 1985 jälkeen.

Unicefin mukaan kolmen viime vuoden aikana noin tuhat lasta on rekrytoitu laittomiin aseellisiin ryhmiin, kuten Farc-sisseihin. Hallituksen mukaan Farc-joukoissa on noin 2 000 lapsisotilasta.

Lapset koulutetaan taistelemaan, käyttämään kranaatteja, tekemään kotitekoisia maamiinoja ja tyttöjä alistetaan seksiorjiksi. Huhtikuussa 2015 Farc-sissit toistivat lupauksensa vapauttaa lapsisotilaita, mutta ei ole kertonut aikataulua eikä vapautustapaa.

Virallisesti sodan uhreja on noin 7,8 miljoonaa, heistä lasten osuus on noin kolmannes.

Lähteet: Reuters