Tutkimus: Brexit voisi maksaa Britannialle 128 miljardia euroa ja miljoona työpaikkaa

Britannian teollisuustyönantajain keskusliiton, CBI:n, tilaamassa tutkimuksessa selvitettiin EU:sta eroamisen vaikutusta maan talouteen ja työllisyyteen.

Ulkomaat
Iso-Britannian lippu jonka takana pitkä rivi Eu-lippuja Brysselissä.
Laurent Dubrule / EPA

Tuoreen tutkimuksen mukaan Britannian mahdollinen eroaminen EU:sta maksaisi maalle yli sata miljardia euroa ja lähes miljoona työpaikkaa vuoteen 2020 mennessä, kertoo uutistoimisto Reuters.

Britannian teollisuustyönantajain keskusliiton, CBI:n, tilaaman tutkimuksen mukaan Britannian eroaminen EU:sta voisi maksaa maalle 100 miljardia puntaa eli jopa 128 miljardia euroa ja 950 000 työpaikkaa vuoteen 2020 mennessä.

CBI nimittää Brexitin suunnattomaksi ja vakavaksi shokisi Britannian taloudelle, vaikka Britannia neuvottelisi entisten eurooppalaisten kumppaneidensa kanssa.

– Tämä analyysi osoittaa hyvin selvästi, miksi EU:sta eroaminen olisi todellinen isku elintasolle, työpaikoille ja kasvulle, sanoo CBI:n pääjohtaja Carolyn Fairbrairn.

CBI tilaamassa tutkimuksessa selvitettiin kahta eri Brexit-vaihtoehtoa ja todennäköisyyttä saavuttaa uusia kauppasopimuksia. Molempien vaihtoehtojen vaikutus Britannian elintasoon, talouden kasvuun ja työllisyyteen olisivat tulosten mukaan huomattavasti heikommat kuin jos Britannia on EU:n jäsenmaa.

Viime viikolla CBI julkaisi tutkimuksen, jossa 80 prosenttia sen jäsenyrityksistä kannatti Britannian pysymistä EU:n jäsenmaana. Vain viisi prosenttia uskoi eroamisen auttavan niitä.

Britit ilmaisevat mielipiteensä EU-jäsenyydestään kansanäänestyksessä 23. kesäkuuta. Mielipidemittauksissa sekä lähdön puolustajat että sen vastustajat ovat saaneet noin 40 prosentin kannatuksen ja 20 prosenttia äänestäjistä ei ole vielä päättänyt kantaansa.

Lähteet: Reuters