Kerry tapaa Kolumbian sisällissodan osapuolet Havannassa

Molemmat Kolumbian sisällissodan osapuolet ovat tunnustaneet, että 23. maaliskuu on tavoitteellinen määräaika lopullisen sopimuksen allekirjoittamiselle, mutta tavoitteeseen ei päästä.

Ulkomaat
John Kerry.
Yhdysvaltojen ulkoministeri John Kerry.Chip Somodevilla / EPA

Yhdysvaltain ulkoministeri John Kerry tapaa Kolumbian hallituksen ja Farc-kapinallisten neuvottelijat maanantaina Kuuban pääkaupungissa Havannassa. Kerry tapaa molemmat osapuolet erikseen.

Kerry saapui Kuubaan sunnuntaina presidentti Barack Obaman seurueen mukana virallisen vierailun delegaatiossa, mutta haluaa samalla tavata Kolumbian rauhanprosessin osapuolet ja kuulostella neuvottelutilannetta.

Neuvottelijoiden mukaan keskusteluissa on edetty ja useita keskeisiä edistysaskeleita on saatu viime kuukausina, mutta lopullinen sopimus on edelleen heikko. Molemmat osapuolet ovat tunnustaneet, että 23. maaliskuu on tavoitteellinen määräaika, jonka he ovat asettaneet lopullisen sopimuksen allekirjoittamiselle. Tavoitteeseen ei kuitenkaan uskota vielä päästävän.

Tavoitteena on kääntää Farc-kapinallisryhmä osaksi poliittista järjestelmää ja lopettaa erimielisyydet maassa. Farc-sissit ilmoittivat aiemmin tässä kuussa, että rauhanneuvottelut olivat pysähdyksissä ja kynnyskysymys oli kahdenvälinen tulitauko.

Kolumbiassa vihamielisyydet ovat lähes kokonaan päättyneet. Kansallinen vapautusarmeija, ELN ei kuitenkaan ole liittynyt rauhanprosessiin ja se jatkaa määräajoin hyökkäyksiä.

Kolumbian yli puolivuosisataa jatkunut ja monimutkainen konflikti on tappanut ainakin 220 000, jopa yli 260 000 ihmistä ja ajanut kotiseuduiltaan 6,6 miljoonaa ihmistä.

Lähteet: AFP, Reuters