Kiinassa lääkeskandaali – minne päätyivät miljoonat laittomat rokotteet?

Mustan pörssin kauppiaat eivät olleet pitäneet rokotteita kylmässä. Kylmäketjun katkeamisen takia rokotteet voivat aiheuttaa vakavia sivuvaikutuksia tai niihin voi jopa kuolla. Myös rokotteiden antama suoja on kyseenalainen.

Ulkomaat
Kiinalaislapsia rokotettavana
Reuters TV

Kiina aikoo suitsia laittomilla rokotteilla käytävää kauppaa kohupaljastuksen jälkeen.

On käynyt ilmi, että mustassa pörssissä on myyty 90 miljoonan dollarin (78 miljoonan euron) edestä laittomia rokotteita.

Skandaalin keskiössä olevan Shandongin provinssin lääkeviranomaiset kertoivat maanantaina tarkastavansa poliisin ja terveysministeriön kanssa rokotevarastoja, jotta saataisiin selville minne 570 miljoonan yuanin arvoiset rokotteet ovat päätyneet.

Aivonkalvontulehdusta, rabiesia ja muita vakavia tauteja ehkäiseviä rokotteita on myyty Shandongin lisäksi myös kymmenissä muissa maakunnissa eri puolilla Kiinaa.

Shandongin poliisi epäilee paikallista, aiemmin lääkärinä toiminutta naista ja hänen tytärtään laittoman roketekaupan pyörittämisestä.

Naiset ovat poliisin mukaan ostaneet rokotteet valmistusluvan omaavilta lääkeyrityksiltä, mutta niitä ei ollut pidetty asianmukaisesti kylmässä. Tästä syystä ihmiset voivat saada niistä vakavia sivuvaikutuksia tai jopa kuolla. Kylmäketjun katkeamisen takia myös niiden antama suoja on kyseenalainen.

Äiti ja tytär otettiin kiinni jo viime vuoden huhtikuussa, mutta viranomaiset julkistivat tapauksen vasta nyt.

Rokoteskandaali kertoo Kiinan kyvyttömyydestä valvoa lääkkeiden turvallista valmistus- ja myyntiketjua.

Maailman toiseksi suurimmat lääkemarkkinat omaava Kiina on kasvattanut kotimaista lääketeollisuutta tukemalla sitä voimakkaasti, mutta toiminnan valvonta on jäänyt jälkeen.

Lähteet: Reuters