Hyppää sisältöön

Kilpailu: Ranualle oma villasukka ja lapanen

Ranualle kehitetään oma villasukka- ja vantusmallisto. Suunnittelukilpailulla etsitään kuviokieleltään ja väreiltään parhaiten Ranuaa kuvaavia sukkia ja vanttuita. Muutamia ehdotuksia on jo tullut, sanoo kunnan vapaa-aikatoimenjohtaja Anitta Jaakola.

Sukkia sukkanaan ja vanttuita valtoimenaan syntyy Ranualla, kun kilpailuraati on valinnut pitäjälle nimikkovillaiset. Kuva: Jorma Korhonen / Yle

Varsin omaperäinen ajatushan tuo on, että Ranualle luodaan oma villasukka ja -vantusmallisto - myös lapasista voidaan puhua. Sukat ja vanttuut sopivat hyvin tälle 100-vuotiaalle pohjoiselle kunnalle juhlavuoden tuotteiksi. Ranua juhlii ensi vuonna.

Ranualla tiedetään olevan ahkeria kutojia ja erilaisten kotitarvikkeiden tekijöitä.

Anitta ja Riikka hoksasivat

Kukapa tuon nimikkosukka ja -vantuskilpailun ja koko idean sitten hoksasi? Se lähti kunnantalon naisista Anitta Jaakolasta ja Riikka Tuomivaarasta. Anitta rupesi puhumaan sukasta ja siihen Riikka lisäsi vanttuut.

Nyt sitten kunnassa odotetaan suunnittelijoilta ja kutojilta ideoita. Kuka hyvänsä voi sellaisen kehitellä. Ensimmäinen vaihe on, että huhtikuun loppuun mennessä saataisiin mallikappaleita joko piirroksina tai valmiina tuotteita teko-ohjeineen. Niistä sitten valitaan viisi parasta ehdotusta jatkoon.

Matkailutuotteiksi ja kunnan lahjoiksi

Anitta Jaakola sanoo, että hankkeeseen on Ranuan kylillä tartuttu ja joitakin ehdotuksia on jo kuntaan tullut.

– Käynnistimme kilpailun näin aikaisin siksi, että on jo tämän vuoden Taiteiden yössä syyskuussa on tarkoitus palkita voittajat, hän sanoo.

– Tuote ehtii myös Rajalta rajalle -hiihdon muistolahjaksi, joka järjestäjäkuntien vuorottelun mukaan ostetaan seuraavaksi Ranualta.

Siitä se aidon Ranua-sukan ja Ranua-vanttuun vyöry maailmalle alkaa. No, aluksi varmaan pienemmässä piirissä.

Kunta lunastaa voittotuotteiden tekijänoikeudet ja teettää niitä sitten kylän ompelijoilla. Eli pientä työllistämistäkin tapahtuu, Anitta Jaakola iloitsee.

– Pyritään siihen, että sukkia ja vanttuita olisi myynnissä matkailijoille muistoiksi, sekä joulahjoiksi ja muiksi.

Pitää luoda mielikuvaa Ranuasta

Vantus on vantus, mutta minkälainen sukka se sitten olisi, kun on olemassa polvisukkaa, nilkkasukkaa ja sukkaa siltäkin väliltä?

– Raati valitsee minkälaista ruvetaan tekemään. Sen verran on kuitenkin määritelty, että tuote on yksinkertainen ja helposti kudottava. Tietysti sen täytyy olla hyvän näköinen ja käytössä miellyttävä, sanoo Anitta Jaakola.

– Nimikkotuotteen pitää luoda mielikuvaa Ranuasta; mikä on sille omaleimaista - suot ja hilla? - ja mitkä ovat Ranuan värit - hillankeltainen, harmaa. vaiko sittenkin vihreä?

– Suunnittelijat vapaasti miettikööt noita näkökulmia, sanoo Anitta Jaakola.