1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Ulkomaat

Millaisen tuomion Nadija saa? Ukrainalaisen naislentäjän oikeudenkäynti kiristää Ukrainan ja Venäjän suhteita

Venäjällä on määrä alkaa tänään maanantaina ukrainalaisen naislentäjän, Nadija Savtshenkon tuomionluku. Venäjä syyttää Savtshenkoa osallisuudesta kahden venäläistoimittajan murhiin, mutta Ukraina ja länsimaat pitävät oikeudenkäyntiä poliittisena.

Kuva: Sergei Dolzhenko / EPA

Etelä-Venäjällä sijaitsevan Donetskin oikeusistuimen on määrä tänään maanantaina aloittaa tuomionluku ukrainalaiselle lentäjälle, Nadija Savtshenkolle. Ukrainalaisessa vapaaehtoispataljoonassa toiminutta Savtshenkoa syytetään osallisuudesta kahden venäläistoimittajan murhiin, mutta hän kiistää syytökset.

– Savtshenko tuomitaan ilman muuta vankeuteen, siitä ei ole epäilystäkään, toteaa Savtshenkon yksi puolustusasianajaja, Mark Feigin.

Venäjä syyttää Savtshenkoa kahden venäläistoimittajan murhasta vuonna 2014 Itä-Ukrainassa. Syyttäjä vaatii Savtshenkolle 23 vuoden vankeustuomiota.

Savtshenko kiistää Venäjän syytökset ja sanoo, että Venäjän tukemat kapinalliset sieppasivat hänet Itä-Ukrainassa kesäkuussa vuonna 2014. Tämän jälkeen Savtshenkon mukaan hänet salakuljetettiin rajan yli Etelä-Venäjälle.

Savtshenkosta on tullut sankari Ukrainassa

Ukrainan presidentti Petro Poroshenko sanoo tekevänsä kaikkensa, jotta Savtshenko saadaan takaisin Ukrainaan. 34-vuotiaasta Savtshenkosta on tullut Ukrainassa kansallissankari  ja hänet on valittu poissa olevana myös maan parlamenttiin.

Savtshenko on ollut useita kertoja syömälakossa tutkintavankeutensa aikana ja protestoinut vankeusolojaan vastaan. Venäjä lähetti Savtshenkon Moskovan lähellä sijaitsevaan psykiatriseen sairaalaan ennen kuin oikeudenkäynti alkoi Etelä-Venäjällä, Donetskissa, Ukrainan vastaisen rajan tuntumassa.

– Voi olla, että Savtshenko saa kovan tuomion, minkä jälkeen hänet yritetään vaihtaa johonkin, arvioi Nikolai Petrov Moskovan talouskorkeakoulusta uutistoimisto AFP:lle.

EU-maat vaativat pakotteita venäläisiä vastaan

Ukrainalla on vankina kaksi miestä, jotka Ukrainan mukaan olivat maan itäosissa taistelleita venäläissotilaita. Kysymys kuuluu, kehen Venäjä suostuisi vaihtamaan Savtshenkon?

Venäjällä on arvioitu olevan Savtshenkon lisäksi ainakin 10 ukrainalaista vankia kuten myös elokuvaohjaaja Oleg Sentsov. Ukrainalla puolestaan on vähän venäläisvankeja.

Viisi EU-maata on vaatinut unionia määräämään pakotteita niille venäläisille viranomaisille, jotka liittyvät Savtshenkon vangitsemiseen. Ukraina sanoo, että sillä on tiedossaan 40 ihmisen nimet, jotka ovat sekaantuneet Savtshenkon vangitsemiseen.

Tuomionluku Savtshenkon vastaisessa oikeudenkäynnissä kestää huomiseen.