Poliisi haluaa rauhoitella sosiaalisessa mediassa viikonloppuna kuumaksi yltynyttä susikeskustelua.
Kaarinan Piikkiössä viikonloppuna kaadettu susi on poikinut runsaasti nettikommentteja, joista osassa on uhattu susijahtiin osallistuneita metsästäjiä. Lounais-Suomen poliisi huomauttaa, etteivät kaikki kommentit ole olleet asiallisia tai tosiseikkoihin perustuvia.
Poliisin päätöksiä voi aina arvostella ja kyseenalaistaa, mutta poliisin toimia avustaneiden virka-aputoimijoiden solvaaminen tai uhkailu on sopimatonta.
Lounais-Suomen poliisi
Poliisin mukaan lopetuspäätöksen yhteydessä on konsultoitu riistanhallinnon alaisen riistanhoitoyhdistyksen yhdyshenkilöä, mutta lopetuspäätöksen teki poliisin päällystöön kuuluva henkilö.
– Eläimen jahti oli poliisijohtoinen. Toimenpiteeseen on ollut olemassa lakitasoinen toimivaltuussäädös. Jahtiin osallistuivat poliisin lisäksi suurriistavirka-apu, jotka ovat toimineet poliisin valtuuttamana ja välittömässä ohjauksessa.
– Poliisin päätöksiä voi aina arvostella ja kyseenalaistaa, mutta poliisin toimia avustaneiden virka-aputoimijoiden solvaaminen tai uhkailu on sopimatonta, Lounais-Suomen poliisi kirjoittaa tiedotteessaan.
Susi kävi viiden metrin päässä ihmisestä
Viikon 11 aikana Liedossa liikkui susi tiheästi asutulla alueella. Poliisin mukaan eläin oli lauantaina kulkenut myös Kaarinan Piikkiössä pururadoilla ja kerrostalojen pihoilla.
Ihmisten keskuuteen hakeutunut tai siellä pysyttelevä villieläin tai suurpeto aiheuttaa aina turvallisuusriskin.
Lounais-Suomen poliisi
Lähimmillään susi oli käynyt noin viiden metrin etäisyydellä ihmisestä.
Poliisi määräsi suden lopettamisalueeksi tien 110, Helsingin moottoritien sekä Makarlan ja Rungon rajaaman alueen.
– Mikäli susi olisi poistunut tämän alueen ulkopuolelle, olisi jahti keskeytetty. Eläin kierteli tällä alueella koko kolmen tunnin mittaisen jahdin ajan.
Kaadettu eläin kärsi kapista
Lounais-Suomen poliisi kertoo tiedotteessaan, että valvontaeläinlääkärin alustavan lausunnon mukaan Piikkiössä kaadettu susi oli hoikka ja kärsi kapista. Asiassa tulee ottaa huomioon myös rabiesriski.
– Ihmisten keskuuteen hakeutunut tai siellä pysyttelevä villieläin tai suurpeto aiheuttaa aina jonkinlaisen turvallisuusriskin.
Poliisi kuvailee villieläimen tai suurpedon lajinomaista käytöstä ja hyvinvointia ihmistä tai asutusta karttavaksi.
– Suurpedon rauhoittaminen, kiinniottaminen, käsitteleminen, karkottaminen tai siirtäminen turvallisesti pois ihmisten keskeltä on hyvin hankalaa. Karkotustoimia on kokeiltu aiemmin myös Varsinais-Suomen alueella köyhin tuloksin.
– Tässä kyseisessä tapauksessa ja tilanteessa ihmisten turvallisuus katsottiin kyseisen eläimen käytöksen ja tilan perusteella suurimmaksi suojeltavaksi intressiksi, poliisi kirjoittaa.
Lähteet: Lounais-Suomen poliisin tiedote