Koe uusi yle.fi

Arktinen merijää pienenee edelleen

Norjan Polaari-instituutin jääkarhututkimus: tilanne on kaikkien aikojen pahin.

luonto
Jääkarhu.
University of St. Andrews / EPA

Talvi on ollut arktisilla alueilla tänä vuonna ennätyksellisen lämmin. Jääpeite näyttäisi jäävän pienemmäksi kuin koskaan aikaisemmin, kertoo Maailman luonnonsäätiö WWF. Jääkarhujen elinpiiri näin ollen joka vuosi pienenee. Jääpeite oli myös viime vuonna ennätyspieni.

Arktinen merijää kutistuu kesän aikana ja on pienimmillään yleensä syyskuussa. Kylmän ja pimeän talven aikana jääpeite kasvaa, ja maksiminsa se saavuttaa maaliskuun tienoilla. Maksimitaso saavutettiin maaliskuun alussa toisena päivänä, jolloin jää peitti noin 15 000 miljoonan neliökilometrin kokoisen alueen. Jos jääpeite ei tämän vuoden aikana enää laajene, on maksimi kaikkien aikojen alhaisin.

Erityisen huolestuttava tilanne on Huippuvuorilla, jossa WWF rahoittaa Norjan Polaari-instituutin tekemää jääkarhututkimusta. Polaari-instituutin tutkijoiden mukaan tilanne on "kaikkien aikojen pahin"

– Jääpeitteen alhaisella maksimitasolla on suoria vaikutuksia arktiseen luontoon. Kun talven aikana synnyttäneet jääkarhuemot ilmestyvät pesistään pitkän paaston jälkeen, ne tarvitsevat nopeasti ravintoa päästäkseen voimiinsa. Silloin laaja jääpeite on äärimmäisen tärkeässä asemassa, sillä jääkarhut saalistavat jäältä käsin", sanoo WWF Suomen ohjelmapäällikkö Sampsa Vilhunen.

Heikot jääolosuhteet vaikuttavat jääkarhujen elämään myös välillisesti, sillä niiden tärkein ravinnonlähde, norppa, tarvitsee jäätä lisääntyäkseen menestyksekkäästi.

Pariisin ilmastosopimuksen seuraava askel otetaan New Yorkissa 22. huhtikuuta, jolloin valtioiden päämiehet allekirjoittavat sopimuksen.

Korjattu 22.3. kello 10.09. jäätikön neliömäärä, WWF:n aiempi tieto oli virheellinen.