1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Ulkomaat

Heinrich Himmlerin noituuskirjojen kokoelma löytyi Tšekistä

Kirjat löytyivät Prahan lähistöllä sijaitsevasta varastosta, jossa ne ovat olleet koskemattomina 1950-luvulta saakka. Osan kirjoista natsit anastivat Oslosta miehittäessään Norjaa.

Heinrich Himmler Kuva: Saksan kansallisarkisto

Tšekistä on löytynyt SS-johtaja Heinrich Himmlerin okkultismia käsittelevien kirjojen kokoelma, kertoo norjalaislehti Verdens Gang.

Okkultistiset teokset ovat osa 13 000 teoksen kokoelmaa, ja ne löytyivät Tšekin kansalliskirjaston varastosta Prahan läheltä, Verdens Gang (siirryt toiseen palveluun) kertoo.

Kokoelmaan ei ollut koskettu sitten 1950-luvun, kertovat Verdens Gangin artikkelia lainaavat Norjan yleisradio (siirryt toiseen palveluun) ja brittilehti The Daily Mail (siirryt toiseen palveluun).

Norjalaisia vapaamuurareja tutkiva Bjørn Helge Horrisland kertoo, että osan kirjoista natsit anastivat vapaamuurarien kirjastosta Oslossa miehittäessään Norjaa toisen maailmansodan aikana. NRK:n mukaan kirjoista noin 6 000 on Norjasta.

Gestapoa ja SS:ää johtanut Himmler oli kiinnostunut okkultismista ja aloitti sitä käsittelevien kirjojen keräämisen vuonna 1935 erityisen SS-yksikön avulla.

Himmler uskoi, että okkultismia voitaisiin käyttää natsien kolmannen valtakunnan hyödyksi.

Monet nyt löydetyistä kirjoista käsittelevät noitaoikeudenkäyntejä Saksassa. Himmlerin sanotaan uskoneen, että myös hänen sukutaustastaan löytyy noitana poltettu henkilö.

Kirjakokoelman ei ollut tarkoitus jäädä Tšekkiin, vaan natsien aikomuksena oli viedä se Wewelsburgin linnaan Saksaan, muun muassa Norjan yleisradion (siirryt toiseen palveluun) ja brittilehti The Daily Mailin (siirryt toiseen palveluun) mukaan.

Seuraavaksi historioitsijat tutkivat kirjat ja Norjassa suunnitellaan löydöstä tv-dokumenttia.