Pitkäperjantai on liikeaikalain kokeilupäivä – Ei tiedä kiinnostaako, jos ei kokeilla

Pitkäperjantain historia päivänä, jolloin suomalaiset eivät shoppaile, on päättymässä. Tänä pääsiäisenä isotkin kaupat saavat olla auki oman valintansa mukaan. Tämä on kokeiluvuosi, josta vedetään johtopäätökset seuraaviin pääsiäisiin. Myös palautteeseen on varauduttu.

Kotimaa
Mies ostoskori kädessä kaupassa.
Sakari Partanen / Yle

Kaupan aukioloaikojen vapauttaminen avaa usean tavaratalon ovet asiakkaille pitkäperjantaina. Ensimmäistä kertaa auki on muun muassa Prisma Seinäjoella.

– Päätöksen taustalla on mahdollisuus pitää kauppaa auki silloin, kun me nähdään, että asiakkailla voisi olla tarvetta ostaa jotain, toteaa marketkaupan markkinointipäällikkö Kimmo Mylläri Etelä-Pohjanmaan Osuuskauppa Eepeestä.

Suomalaisille pitkäperjantaina shoppailu on uutta. Tuleeko asiakkaita nyt, sitä ei tiedetä.

– Eikä tiedetä tulevaisuudessakaan, jos ei sitä kokeilla. Jos ei meillä ole asiakkaita ja jos ei kaupallista tarvetta ole, se tulee varmasti vaikuttamaan seuraaviin ratkaisuihin tai toisinpäin, Mylläri sanoo.

Periaatteessa Eepeellä lähdetään ajatuksesta, että pitkäperjantai on kauppapäivänä "sunnuntai", jolloin ostetaan ruokaa ja pääsiäistavaraa.

Palautteeseenkin on varauduttu.

– Varmasti saamme palautetta ja se otetaan vastaan. Se on osa tätä vapaata kommunikointia ja tulevaa päätöksentekoa, Mylläri sanoo.

Kokeilujen vuosi

Päivittäistavarakauppa ry:n toimitusjohtaja Kari Luoto arvelee, että liikkeet pitävät pitkäperjantaina oviaan auki vaihtelevasti. Päätökset ovat pitkälti yrityskohtaisia.

– On ensimmäinen pääsiäinen uuden liikeaikalain voimassa ollessa. Tullaan varmasti näkemään kokeiluita. Ensi vuosi on varmaan sitten erilainen, Luoto sanoo.

Yritykset hakevat tänä vuonna kokemuksia siitä, miten ja mitkä aukioloajat toimivat. Kuluttaja ratkaisee, sanoo Luoto.

Pääsiäisen ja pitkäperjantain aukiolon kannattavuus analysoidaan varmasti tarkoin yrityksissä, Luoto arvelee. Vertailukohtaa pitkäperjantaille, käykö kauppa hyvin vai huonosti, ei aiemmilta vuosilta ole, ja seuraava vastaava kauppapäivä tulee vasta vuoden päästä. Johtopäätöksiä on kuitenkin tehtävä.

– Ei kauppa pidä auki, kun se on täysin kannattamatonta.

Keskolta kerrotaan, että Citymarketeista noin kaksi kolmasosaa on auki pitkäperjantaina. Myös muiden K-ruokakauppojen ovat ovat pääsääntöisesti auki. Keskolla päätökset aukioloista tekevät kauppiaat.