1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. talous

Suomen Pankki: Maailmantalouden hidas kasvu jatkuu

Vuosituhannen alussa kasvuihmeiksi nimetyistä BRICS-maista (Brasilia, Venäjä, Intia, Kiina ja Etelä-Afrikka) vain Intian näkymät eivät ole heikentyneet. Venäjän ja Brasilian taloudet ovat ajautuneet syvään taantumaan. Heikkoa kehitystä selittää osin halpa öljy.

talous
Suomen pankki.
Yle

Maailmantalouden kasvunäkymissä ei ole lähivuosina nähtävissä voimakasta kohenemista, Suomen Pankki arvioi suhdannekatsauksessaan. Keskuspankki ennustaa maailmantalouden kasvun jäävän tänä vuonna 2,8 prosenttiin ja kiihtyvän 3,2 prosenttiin vuosina 2017–2018. Aiemmin pankki arvioi kasvun olevan hieman nopeampaa.

Kasvua kiihdyttää nyt taantumasta kärsivien nousevien talouksien toipuminen, pankki ennustaa. Nousevien talouksien vaikeudet ovat hidastaneet maailmantalouden kasvua, joka oli viime vuonna hitainta sitten finanssikriisivuoden 2009.

Venäjän talous supistuu vielä tänä vuonna

Vuosituhannen alussa kasvuihmeiksi nimetyistä BRICS-maista (Brasilia, Venäjä, Intia, Kiina ja Etelä-Afrikka) vain Intian näkymät eivät ole heikentyneet. Venäjän ja Brasilian taloudet ovat ajautuneet syvään taantumaan. Heikkoa kehitystä selittää osin öljyn hinnan merkittävä lasku.

Kiinassa talouskasvu hidastuu edelleen maltillisesti ja talouden rakennemuutos etenee, pankki arvioi. Kasvuennuste vuosiksi 2016–2017 on ennallaan 6 prosentissa, josta se hidastuu 5 prosenttiin vuonna 2018.

Venäjän talous supistuu tänä vuonna kolme prosenttia, pankki arvioi. Ensi vuonna kasvu jää nollaan ja vuonna 2017 talous kasvaa yhden prosentin vauhtia. Aiemmin pankki arvioi Venäjän kääntyvän nousuun jo ensi vuonna.

Kasvuennusteet aiempaa synkempiä

Yhdysvaltojen talouden Suomen Pankki arvioi kasvavan tänä vuonna 2,2 prosenttia, kun aiempi ennuste oli 3,0 prosenttia. Kasvua kantaa yksityinen kulutus, jota tukee työllisyyden hyvä kehitys. Yhdysvaltain talousnäkymiä varjostavat kansainvälisen kaupan hidastuminen, dollarin vahvistuminen ja vaatimattomat tuotannolliset investoinnit.

EU22-alueen eli euroalueen sekä Ruotsin, Tanskan ja Britannian talous kasvaa ennakoitua hitaammin, pankki arvioi. Ennuste tälle vuodelle on 1,4 prosenttia, kun se aiemmin oli 1,8 prosenttia. Vuosina 2017–2018 kasvu jää 1,7 prosenttiin. Kasvua tukevat halpa öljy ja matalat korot.

Lue seuraavaksi