1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Kotimaan uutiset

Vastaanottokeskusten majoituspaikkoja aiotaan vähentää

Vastaanottokeskusten asiakaspaikkoja todennäköisesti vähennetään tänä keväänä koko Suomessa. Ainakin Lapissa majoituspaikkoja on vapautumassa, kun asukkaiden turvapaikkahakemuksia käsitellään. Myös keskuksien lakkauttaminen on mahdollista, tosin ei Lapissa vielä ajankohtaista.

Kotimaan uutiset
Kolarin vastaanottokeskuksen kyltti
Kolarin vastaanottokeskuksen kylttiRaimo Torikka / Yle

Lapin kahdeksassa vastaanottokeskuksessa on tällä hetkellä 2 350 majoituspaikkaa. Näistä vapaita paikkoja on 270.

Suomen Punaisen Ristin mukaan vastaanottokeskuspaikkoja vähennetään todennäköisesti jo tänä keväänä koko Suomessa. Kustannuksia halutaan karsia.

– Tällä hetkellä tulee vähemmän ihmisiä kuin tehdään päätöksiä. Ylipäätänsä Suomessa vastaanottokeskuksissa on vapaata kapasiteettia, sanoo Suomen Punaisen Ristin Lapin vastaanottokeskusten johtaja Pirkko Rytkönen.

Maahanmuuttoviraston mukaan Oulun ja Lapin käsittelykeskuksissa on helmikuussa tehty 223 ratkaisua turvapaikkahakemuksiin. Oulun käsittelykeskuksen kautta kulkevat Kemin vastaanottokeskuksen asukkaiden hakemukset.

– Todennäköisesti vastaanottokeskuskapasiteettia jonkin verran supistetaan tässä kevään aikana, jos tulijamäärät eivät nopeasti käänny kasvuun.

Keskusten lakkauttaminen mahdollista

Lapista viisikymmentä paikkaa karsittiin jo siinä vaiheessa, kun Rovaniemen Apukan yksikkö helmikuun lopussa lakkautettiin.

Muiden Lapin vastaanottoyksikköjen sulkemisesta ei ole toistaiseksi puhuttu, mutta se on mahdollista, sanoo SPR:n Lapin vastaanottokeskuksien johtaja Pirkko Rytkönen.

– Tällä hetkellä ei ole tiedossa, että keskuksia lakkautetaan. Todennäköistä se on, koska paikkamääräsupistuksilla ei pelkästään saada säästöjä aikaan. Jos keskus lakkautetaan, niin yleensä siinä on joku aikaraja, jonka kuluessa se toiminta ajetaan alas.

Säästöaikeet voivat voi muuttua, jos turvapaikanhakijoita alkaakin taas tulla Suomeen huomattavasti enemmän.

– Tällä hetkellä eteläisessä Euroopassa, Balkanin ja Kreikan alueella, on runsaasti turvapaikanhakijoita niin sanotusti jumissa. Turvapaikanhakijoita varmaan tulee Eurooppaan enemmän tänä vuonna kuin mitä tuli viime vuonna, Pirkko Rytkönen arvioi.

– On todennäköistä, että turvapaikanhakijat löytävät uusia korvaavia reittejä, jos jotkut reitit tukitaan ja sitä kautta ei enää pääse Eurooppaan.

Tornion järjestelykeskuksessa vielä kaksi päivystäjää

Tällä hetkellä Suomeen saapuu vain joitakin kymmeniä turvapaikanhakijoita päivässä. Koska suurin virta on tyrehtynyt, Tornion järjestelykeskus suljettiin – tai ainakin laitettiin tauolle – perjantaina.

Sinne jätetään noin kolmeksi kuukaudeksi 48 tunnin varoaika. Tämä on aika, jolloin keskus täytyy uudelleen käynnistää, jos sille tulee tarvetta. Sen vuoksi sinne on jäämässä pari työntekijää, jotka sijoitetaan Tornion vastaanottokeskukseen. Sieltä heidät voidaan sitten irrottaa järjestelykeskukseen, jos tarvetta on, Pirkko Rytkönen kertoo.

SPR ja maahanmuuttovirasto seuraavat tilannetta ainakin kolmen kuukauden ajan.

– Luulen, että maahanmuuttovirasto tekee siinä vaiheessa jonkinlaisen ratkaisun siitä, puretaanko se 48 tunnin valmius vai jätetäänkö se. Ja ovatko sitten Lyseon tilat käytössä Torniossa tämän kolmen kuukauden jälkeen. Nythän siinä on vuokrasopimus juhannusviikolle saakka, Rytkönen kertoo.

Lue seuraavaksi