1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. linnut

Muuttolinnut saapuvat Lappiin

Vaikka yöpakkaset ovat käyneet vielä reilusti toisella kymmenellä ja maisema on edelleen varsin talvinen, ovat ensimmäiset muuttolinnut alkaneet jo saapua Lappiin, kemijärveläinen lintuharrastaja Pirkka Aalto kirjoittaa.

Taviokuurna
Taviokuurnan päämuutto on nyt käynnissä eri puolilla Lappia. Lintumies Pirkka Aaltoa haastattelee Maija-Liisa Juntti. Kuva: Pirkka Aalto

Lapin lintutieteellisen yhdistyksen ylläpitämällä muuttolintulistalla (www.lly.fi (siirryt toiseen palveluun)) ensimmäisen saapujan tittelin sai jo 3.2. Sodankylän Kitisellä lentänyt merikotka. Koska tänä talvena marjalinnut loistivat Lapissa poissaolollaan oli 15.2. Rovaniemen keskustaan saapuneet tilhet helppo todeta aidoiksi muuttolinnuiksi. Ainakaan Lapissa ne eivät olleet talveaan viettäneet.

Kevään tulosta kertoo myös monien tavallisten talvilintujen runsastuminen esim. ruokintapaikoilla, sillä myös iso osa niistä on käynyt talvehtimassa etelämpänä. Esim. viherpeippoja on alkanut nyt näkyä ja kuulua sellaisissakin paikoissa, joissa niitä ei talvehtinut, ja myös keskitalvella kateissa olleita urpiaisia on alkanut putkahdella lintulaudoille.

Ajoittain lauhana käyneet säät ovat saaneet jo ensimmäiset harmaalokitkin käymään alueellamme. Ensimmäinen tunnustelija pyörähti Pellossa jo 19.2., ja 15.3. Rovaniemellä käväisi jo 11 lokin parvikin. Hoppu on ollut matkassa myös Kittilässä ja Ylitorniolla havaituilla piekanoilla.

Ensimmäiset laulujoutsenet bongattu

Tämän kevään ensimmäinen telkkäpari nähtiin 23.2. Ylitornion Pessakoskella ja sinisorsapari 9.3. Muonion Kutunivassa. Ensimmäiset joutsenet matkasivat 7.3. pohjoista kohden Kittilän Kenttälässä, minkä jälkeen Lappiin palaavia kansallislintujamme on nähty jo muuallakin.

Kaikki muuttajat eivät saavu meille suinkaan suoraan etelästä, vaan linnut suuntaavat tänne myös Ruotsin ja Norjan Lapin kautta. Tällaista pohjoista reittiä mahtoi käyttää mm. Inarin Tirrossa 23.2. nähty mustarastas.

Edellä mainituista lajeista ovat Lappiin ehtineet vasta aivan kiireisimmät yksilöt, mutta yhdellä lajilla eli taviokuurnalla on jo päämuutto käynnissä. Viime päivinä kauniisti vihelteleviä taviokuurnaparvia on havaittu koko Lapissa aina Enontekiötä ja Utsjokea myöten, ja lintuharrastajien Tiira –havaintopalveluun onkin ilmoitettu havainnot jo lähes tuhannesta linnusta! 

Riekkojen kätkätystä voi jo kuulla

Lähipäivinä käynnistynee myös pulmusten muutto. Ensimmäinen pulmunen muutti pohjoista kohden 15.3. Savukosken Ainijärvellä, mutta nyt yksittäisiä lintuja on havaittu jo Inarijärveä myöten.

Kevään merkit ovat havaittavissa myös yöaikaan, sillä helmipöllöt ovat aloittaneet soidinpuputuksensa ja yön pimeydestä voi kuulla jo riekkojenkin kätkätystä.

Lapin lintumaailman viime päivien mielenkiintoisin lintuvieras on Pellosta löytynyt talvehtiva valkoselkätikka. Viime syksynä maassamme havaittiin ennätyksellisen runsas valkoselkätikkavaellus, jonka seurauksena itärajan takaa maahamme saapui ainakin 2000 lintua. Lapissa valkoselkätikka on erittäin harvinainen vieras, mutta nyt yksi näistä vaeltajista viettää talveaan Pellossa alueemme lintuharrastajien iloksi. Toiveissa on, että maassamme uhanalaisen valkoselkätikan pesimäkanta saisikin nyt täydennystä näistä idästä tulleista linnuista.

Kirjoittaja on kemijärveläinen lintujen harrastaja.