Startup-yritykset saivat ennätyspotin – rahaa sijoitettiin nyhtökauraan ja ohjelmistoihin

Pienet kasvuun tähtäävät yritykset saivat viime vuonna ennätysmäärän pääomasijoituksia eli yhteensä 250 miljoonaa euroa. Sijoituksia saivat esimerkiksi nyhtökaura, juoksutapahtumasovellus ja kierrätyskonsepti.

talous
nyhtökauraa kulhossa ja lusikka
Yle
Grafiikka
Yle Uutisgrafiikka

Suomalaiset alkuvaiheen yritykset saivat viime vuonna yhteensä 250 miljoonaa euroa kasvunsa tukemiseen. Summa kasvoi ennätykseen, sillä rahaa jakoivat aiempaa enemmän niin bisnesenkelit, joukkorahoittajat kuin pääomasijoittajatkin.

– Aikaisen vaiheen kasvuyrityksiin tehdyt sijoitukset kohosivat jälleen uuteen ennätykseen ja tämäkin vuosi on alkanut vilkkaasti, sanoo Suomen pääomasijoitusyhdistyksen toimitusjohtaja Pia Santavirta.

Alkuvaiheen yritys sai viime vuonna pääomasijoituksena keskimäärin 90 000 euroa ja kasvuvaiheen yritys keskimäärin 600 000 euroa.

Summat vaihtelevat suuresti. Esimerkiksi viime viikolla tamperelainen tiedonhallinnan ohjelmistoyhtiö M-Files sai 33 miljoonan euron pääomasijoituksen. Se on yksi kaikkien aikojen suurimmista pääomasijoituksista Suomessa. Pääsijoittaja oli ranskalainen, mutta rahaa tuli myös suomalaiselta ja brittiläiseltä sijoitusyhtiöltä.

Sijoittajia joka vaiheelle

Grafiikka
Yle Uutisgrafiikka

Viime vuonna sijoituksia sai yli 400 yritystä. Pääomasijoittajat rahoittivat 169 yritystä ja enkelisijoittajat eli yksityiset varakkaat henkilöt 271 yritystä. Sijoituksia perhe- ja kaveripiiristä (FFF), bisnesenkeleiltä ja joukkorahoituksesta saivat esimerkiksi nyhtökaurasta julkisuuteen ponnahtanut Gold&Green ja juoksutapahtumia hallinnoiva mobiilisovellus MyNextRun.

Pääomasijoittajia kiinnostivat muun muassa Enevon roskiksen täyttymisestä varoittava konsepti ja Relexin toimitusketjun hallintaa parantava ohjelma.

Pääomasijoittajat myös ostivat ja myivät yrityksiä. Esimerkiksi paperiyhtiö Kotkamillsin omistus vaihtui OpenGate Capitalista pääomasijoittaja MB Rahastoille.

– Yritykset tarvitsevat erilaisia sijoittajia kehityksensä eri vaiheisiin ja kaikilla vaiheilla on merkitystä. Aikaisen vaiheen pääomasijoituksilla ja sijoittajien yritykseen tuomalla osaamisella ja verkostoilla luodaan pohjaa kasvuun ja kansainvälistymiseen, muistuttaa Santavirta.

Startup- ja kasvuyrityksiin tehtyjen sijoitusten määrä on yli kaksinkertaistunut viidessä vuodessa ja kasvu vain jatkuu, jos ulkomaisia pääomasijoittajia ja rahastosijoittajia saadaan entistä enemmän Suomeen.

– Slushin kaltaiset isot tapahtumat ovat lisänneet kiinnostusta suomalaisyrityksiä kohtaan. Myös helpottamalla yleishyödyllisten säätiöiden mahdollisuuksia sijoittaa pääomarahastoihin saisimme kohdennettua lisää rahaa yrityksiin, sanoo Santavirta.

_Korjattu 16.25 sijoituksia saaneiden yritysten lukumäärä. _