1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Kotimaan uutiset

Epävarmuus jäytää Helsingin yliopiston työntekijöitä: "Kukaan ei voi tietää, miten tämä palapeli kootaan"

Helsingin yliopiston opettajat joutuvat jo suunnittelemaan tulevan lukuvuoden opetusta, vaikka he eivät vielä itsekään tiedä, onko heillä syksyllä työpaikkaa. Viimeiset irtisanottavat saavat tiedon vasta huhtikuun lopussa. Myös hallintohenkilöstö elää epävarmuudessa.

Tiina Erkkilä toivoo pääsevänsä hyvään tiimiin Helsingin yliopiston uudessa organisaatiossa. Kuva: Yle / Jyrki Ojala

Helsingin yliopiston henkilöstön kevät on pitkä ja epävarma. Syksyllä alkaneet yt-neuvottelut ovat edenneet irtisanomisiin, mutta viimeiset saavat kuulla potkuista vasta huhtikuun lopussa.

– Nyt olemme sellaisessa epämiellyttävässä epävarmuustilassa, sanoo suomen kielen lehtori ja Tieteentekijöiden liiton varapuheenjohtaja Terhi Ainiala.

Opettajat suunnittelevat jo ensi lukuvuoden opetusta, vaikka he eivät vielä voi tietää, ketkä toimivat yliopistolla opettajina ensi syksynä.

Humanistinen tiedekunta ja kielikeskus saavat kuulla irtisanomisista viimeisten joukossa, mutta joissakin yksiköissä työntekijöitä on jo kutsuttu keskusteluihin.

– Ihmisille on annettu päivämääriä, jolloin irtisanottavat saavat kutsun keskusteluun. Käytännössä ne, jotka eivät saa kutsua, voivat huokaista helpotuksesta, koska heitä ei irtisanota, sanoo Jukon neuvottelupäällikkö Markku Kojo.

Kutsut on annettu tiettyinä viikkoina eri yksiköissä.

– Muun muassa käyttäytymistieteellisessä ja matemaattis-luonnontieteellisessä tiedekunnassa on tehty raskaita päätöksiä, ja professoreitakin on irtisanottu, Ainiala sanoo.

"Rähinää on ollut yllättävän vähän"

Helsingin yliopisto on ilmoittanut irtisanovansa kaikkiaan 570 työntekijää. Heistä 75 kuuluu tutkimus- ja opetushenkilöstöön ja 495 muuhun henkilöstöön.

Kojon mukaan yliopisto ei ole antanut luottamusmiehille tarkempaa tietoa siitä, keihin irtisanomiset kohdistuvat. Lopputulos voi selvitä vasta sitten, kun koko prosessi on päätöksessä, jos silloinkaan.

– Se riippuu siitä, ilmoittavatko ihmiset irtisanomisesta ammattijärjestöille. Niin ei välttämättä käy, jos asia halutaan pitää omana tietona. Helsingin yliopiston kohdalla on vaikea hahmottaa kokonaiskuvaa, koska irtisanottavia on niin paljon. Siihen nähden rähinää on ollut yllättävän vähän.

Esimerkiksi hallinnon henkilöstöä siirtyy uuteen palveluorganisaatioon, jossa on noin kolme sataa paikkaa vähemmän henkilöstön nykyiseen määrään verrattuna. Ilmoittautuminen uuden organisaation paikkoihin on kesken.

– He joutuvat odottamaan huhtikuun aikana tulevia päätöksiä. Uuden organisaation toiminnan pitäisi alkaa toukokuun alussa, Ainala sanoo.

"Eihän ketään voi pakottaa rakastamaan"

Filosofian, historian, kulttuurin ja taiteiden tutkimuksen laitoksella osastosihteerinä työskentelevä Tiina Erkkilä kuuluu tähän joukkoon.

– Kyllä tässä on hampaita jyystetty, kun on syyskuusta asti odotettu, mutta käytävillä ihmiset juttelevat ihan normaalisti keskenään. Kukaan ei voi tietää, miten tämä palapeli kootaan uuteen organisaatioon.

Viime aikoina Erkkilä on saanut hoitaakseen myös vanhempainvapaalle jääneen kollegansa työt, joten hänellä ei ole juurikaan aikaa murehtia tulevaisuutta.

– Stressi on kääntynyt ihan toiseen suuntaan, kun yritän saada työt sujumaan.

Erkkilän mielestä työsuhde muistuttaa parisuhdetta siinä mielessä, että kumpikin perustuu molempien osapuolten haluun sitoutua.

– En minä voi pakottaa yliopistoa pitämään minua töissä, jos se ei niin halua, vaikka itse kuinka paljon haluaisinkin olla täällä töissä. Eihän ketään voi pakottaa rakastamaan. Tuleva kuukausi näyttää, miten tässä käy.