1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Kotimaan uutiset

Asiantuntijat: Turistit valitsevat turvallisen Suomen Euroopan terrori-iskujen vuoksi

Matkailun asiantuntijoiden mukaan Suomi hyötyy Euroopan levottomuuksista. Terroritekojen ja haastavan pakolaistilanteen vuoksi turistit valitsevat turvallisen Pohjolan.

Kotimaan uutiset
Tuore, käsintehty, voideltu karjalanpiirakka.
Yle / Heikki Haapalainen

Euroopassa tehtyjen terrori-iskujen arvioidaan tuoneen matkailijoita Suomeen. Tutkimustietoa aiheesta ei ole, mutta matkailualan toimijat uskovat, että turistit tulevat Suomeen, koska maata pidetään turvallisena.

– Esimerkiksi kiinalaisille turvallisuudella on merkitystä, Suomen matkailua kehittävän Visit Finlandin tutkimus- ja kehitysjohtaja Kristiina Hietasaari kertoo.

Hietasaaren mukaan saksalaiset ja ranskalaiset ovat perinteisesti matkustaneet Turkkiin ja Kreikkaan. Nyt miljoonat turistit etsivät uusia lomakohteita muun muassa maiden pakolaisongelman vuoksi.

Matkailijamääriä lasketaan majoitusliikkeiden kertomien ulkomaalaisten yöpymisten perusteella. Viime vuonna yöpymisiä oli noin 5,5 miljoonaa. Määrä on 4 prosenttia vähemmän edelliseen vuoteen verrattuna.

– Määrä on todella hyvä. Jos venäläismatkailijamäärän romahdusta ei huomioida, Suomimatkailu on 8 prosentin kasvussa.

Turistit haluavat kohdata paikallisia

Turistit tulevat etsimään aitoa suomalaisuutta ja elämäntapaa. Esimerkiksi Pohjois-Karjalasta matkailijat haluavat karjalaista kulttuuria.

– Pidämme kansainvälisille toimittajille esimerkiksi kantele workshoppeja ja teemme karjalanpiirakoita, matkailupalvelu Karelia Expertin myynti- ja markkinointijohtaja Susanna Saastamoinen kertoo.

Visit Finlandin tutkimus- ja kehitysjohtaja Kristiina Hietasaari sanoo, että matkailijat haluavat autenttisuutta, tavata paikallisia ja tehdä tavallisia suomalaisia asioita.

Turisteja viedäänkin muun muassa marjametsään, saunaan ja kirkkovenesoutuihin.

Lue seuraavaksi