Some-ilmiö tyhjensi kaupat "töhnämunista" – omin käsin valmistettavasta töhnästä tuli uusi hitti

Munakennoissa myytävät, kreemitäytteiset suklaamunat ovat olleet pääsiäisen hittituote. Monista kaupoista ne ovat jo loppuneet, mutta reseptit omatekoisiin "töhnämuniin" leviävät parhaillaan sosiaalisessa mediassa.

Kotimaa
omatekoisia töhnämunia, joissa nomparellitäyte
Kuvan omatekoisissa "töhnämunissa" on täytteenä suklaamoussea.Kesko / K-koekeittiö

Monissa kaupoissa on tyhjä kohta siinä hyllyssä, jossa on myyty kreemitäytteisiä, sosiaalisessa mediassa "töhnämuniksi" ristittyjä suklaamunia.

– Ne ovat olleet erittäin kysyttyjä. Meillä niitä on jäljellä enää muutamia kymmeniä eikä lisää ole tulossa. Ne ovat loppuneet myös keskusvarastolta, kertoo teollisia elintarvikkeita myyvän osaston myyjä Sari Sorvo Kouvolan Prismasta.

Töhnämunat ovat tavallisen kananmunan kokoisia suklaamunia, jotka on täytetty esimerkiksi kaakao- tai maitokreemillä. Ne myydään munakennoissa.

Ilmiö töhnämunista tuli Facebookin äiti-ryhmissä, joissa niistä keskusteltiin vilkkaasti jo helmikuussa. Kun "töhnikset" loppuivat kaupoista, niitä on ruvettu valmistamaan itse. Omatekoisten töhnämunien reseptit kiertävät parhaillaan Facebookissa ja Instagramissa.

Moussea tai vaniljarahkaa

Itsetehtyjä täytteitä on kokeiltu muun muassa Keskon K-koekeittiössä sen jälkeen, kun niitä alkoi näkyä sosiaalisessa mediassa ja reseptin perään alettiin kysellä.

Esimerkiksi marjamoussesta tai mangosta saa kevyen täytteen.

Sanna Huovilainen

– Teimme Kinder-munaan mousse-täytteen vispikermasta ja tummasta suklaasta. Mousse pursotettiin munan sisälle sen jälkeen, kun munasta oli ensin leikattu hattu pois terävällä ja kuumalla veitsellä, kertoo ruokatoimittaja Sanna Huovilainen.

Toinen koekeittiössä kokeiltu versio on vaniljarahkatäytteinen muna.

– Siihen tuli rahkaa ja vaahtoutuvaa vaniljakastiketta. Se on vähän raikkaampi, ei niin makea. Laitoimme mukaan vielä silmän mangososeesta ikään kuin keltuaiseksi. Se näytti hauskalta, Huovilainen toteaa.

Helppo tuunata kevyeksi

Omatekoisissa "töhnissä" on se hyvä puoli, että reseptiä voi tuunata vähän kevyempäänkin makuun. Kreemitäyte on tuhti.

– Laskin, että meidän testaamassamme suklaamoussemunassa oli noin 260 kaloria. Siitä pääsiäismunan osuus oli 111. Esimerkiksi marja- tai mangomoussesta saa tehtyä kevyemmän täytteen, Huovilainen vinkkaa.

Mitään kuumaa täytettä suklaamunan sisään ei kannata laittaa, ettei suklaamuna sula täytteen ympäriltä.

Äänestä parasta pääsiäisherkkua!

Osa artikkelin sisällöstä ei ole välttämättä saavutettavissa esimerkiksi ruudunlukuohjelmalla.