Uinuvasta Varjakan saaresta halutaan elämyspalvelukeskus

Oulun edustalla sijaitseva Varjakan saari halutaan matkailukohteeksi. Hakusessa on vakavarainen rakennuttaja, joka vastaisi kokonaisuudesta.

luonto
Varjakan vierasvenesatama Oulunsalossa.
Iita Pirttikoski / Yle

Oulun kaupunki hakee yhteistyökumppania, joka aloittasi noin 120 hehtaarin Varjakan saaren alueen kehittämisen matkailukohteeksi. Koko saari ei ole kehittämiskohteena, vaan osa Varjakanniemestä, saaren itäosa sekä näiden välinen vesialue.

Alueelle halutaan loma-asutusta ja veneilijöitä.

Kumppani hakusessa

Oulun kaupungin projektipäällikkö Tapio Takala-Eskola luottaa alueen kiinnostavuuteen.

Alue on kooltaan 120 hehtaaria, josta 40 hehtaaria on vesialuetta. Tämän luulisi kiinnostavan toteuttajaa.

Tapio Takala-Eskola, projektipäällikkö

– Nyt haetaan toteuttajaksi vakavaraista rakennusliikettä tai muuta vastaavaa tahoa. Alue on kooltaan 120 hehtaaria, josta 40 hehtaaria on vesialuetta. Tämän luulisi kiinnostavan toteuttajaa, Takala-Eskola sanoo.

Suunnitelman perusteella alueelle laadittaisiin yhteistyössä asemakaava. Alustava kustannus on noin viisi miljoonaa euroa.

Oulun kaupunki lähtee ajatuksesta, että valittava yhteistyökumppani kunnostaa vanhoja suojeltuja rakennuksia, rakentaa uusia loma-asuntoja ja vastaa kunnallistekniikasta. Kaupungille ei pitäisi muodostua kustannuksia.

– Tavoitteena on lähivirkistysalue, jossa huomioidaan muun muassa veneily, Takalo-Eskola sanoo.

Harvinainen saarisahayhdyskunta

Oulunsalossa Kempeleenlahdella sijaitseva saari on uinunut kaikessa rauhassa viime vuosikymmenet. Alue on harvinainen saarisahayhdyskunta Museoviraston RKY2009-inventoinnissa.

Varjakan saari on arvokasta kulttuuriympäristöä. Saaressa oli 1800-luvulta asti sahaustoimintaa, joka päättyi 1930-luvulla.

Osa saaren rakennuskannasta on vanhaa. Oulunsalon kunta osti saaren olennaiset osat vuonna 1987. Kuntaliitoksen myötä saari päätyi Ouluun vuonna 2013.