Hyppää sisältöön

Tamperelainen Alzheimer-tutkija hakee joukkorahoitusta työlleen

Tutkimusrahoituksen puutteeseen kyllästynyt tamperelainen biokemian tutkija hakee Alzheimerin tautia koskevalle tutkimukselleen joukkorahoitusta. Tavoitteena olisi jatkaa rappeuttavan taudin alkuvaiheiden tutkimista jo tänä keväänä.

Pari vuotta turhia yrityksiä saada rahoitusta Alzheimer-tutkimukseen on saanut tamperelaisen tutkijatohtorin Eloise Mikkosen hakemaan uudenlaista vaihtoehtoa, kansainvälistä joukkorahoitusta. Australialaissyntyinen biokemisti Eloise Mikkonen palasi viime vuoden alussa äitiyslomalta, eikä ole sen jälkeen löytänyt tutkimusrahoitusta, jolla olisi voinut jatkaa väitöskirjassa aloittamaansa työtä.

– Minulla ei ole mitään menetettävää. Rahoituksen löytäminen on vaikeaa: rahaa jakavat organisaatiot eivät juuri perustele päätöksiään.

Tarkoituksenani on tutkia aivonäytteiden vaurioita, jotta voisin auttaa Alzheimerin taudin alkuvaiheiden määrittelyssä.

Eloise Mikkonen

– Tavalliset ihmiset pääsevät harvoin Suomessa mukaan tällaiseen. Epätavallinen taktiikka, mutta toivottavasti se toimii.

Lisätutkimukset tarpeen

Mikkonen on tutkinut Alzheimerin tautia Tampereen yliopistossa ja hänen Alzheimerin taudin neuropatologiaa ja tulehdusta käsittelevä väitöskirjansa valmistui vuonna 2011. Väitöstutkimus osoitti, että tulehdusvastetta säätelevät geenit saattavat vaikuttaa Alzheimerin tautiin liittyvien aivojen kertymämuutosten kehittymiseen ja voivat siten olla yhteydessä myös sairauden syntyyn tai etenemiseen.

Väitöksen tutkimusaineisto oli koottu ruumiinavausten yhteydessä enimmäkseen ei-dementoituneista henkilöistä, joten lisätutkimukset syy-yhteyksien varmistamiseksi ovat Mikkosen mukaan tarpeen.

Rahoituksen löytäminen on vaikeaa: rahaa jakavat organisaatiot eivät juuri perustele päätöksiään.

Eloise Mikkonen

– Ymmärrys taudin vaikutusmekanismeista ja aiheuttajasta ei ole viimeaikoina oleellisesti parantunut.

Alzheimerin tauti on rappeuttava tauti, johon ei ole tällä hetkellä lääkettä. Tutkijatohtori Eloise Mikkosella on käytettävissään suuri, yli 1300 aivonäytettä sisältävä biopankki, jonka on kerännyt Tampereen yliopistollinen sairaala.

– Tarkoituksenani on tutkia aivonäytteiden vaurioita, jotta voisin auttaa Alzheimerin taudin alkuvaiheiden määrittelyssä. Biopankkiaineiston avulla olisi mahdollista tutkia Alzheimerin taudin aiheuttamia aivojen vaurioita ja pyrkiä ymmärtämään taudin syntyvaiheita ja kehitystä.

Joukkorahoitus avuksi

Joukkorahoitus on tieteessä vielä hyvin harvinaista.

Eloise Mikkosen kampanja julkistettiin viime viikolla. Mikkonen käyttää kampanjassaan brittiläistä Walacea- joukkorahoitusalustaa.

Epätavallinen taktiikka, mutta toivottavasti se toimii.

Eloise Mikkonen

Mikkosen vetoomuksen mukaan tieteellisen rahoituksen luonne on, että suuri osa ajasta menee rahoituksen hankintaan ja uuden tutkimuksen julkaisuun ei jää aikaa.

– Rahoituksen saaminen on kaikille tutkijoille hankalaa, erityisesti nuorille äitiyslomalta palaaville. Tästä syystä pyydän tukeanne, jotta voisin jatkaa tämän tuhoisan taudin alkuvaiheiden tutkimista keväällä 2016 ja julkaista uusia tuloksi, kirjoittaa Mikkonen kampanjavetoomuksessaan.

.
.