Kokoomuskansanedustaja: "Poliitikon ei kannattaisi lupailla konkreettisia asioita"

Mari-Leena Talvitie (kok.) oli yläasteikäisten tentissä Oulussa. Oppilaat halusivat tietää poliitikkojen antamista lupauksista. Talvitie ei pidä siitä, että annetaan lupauksia, jotka eivät sitten toteudu.

Mari-Leena Talvitie
Kansanedustaja Mari-Leena Talvitie (kok.) keskustelemassa Kaakkurin koulun opettajien kanssa Oulussa
Mari-Leena Talvitie (kok.) ei pidä siitä, että vastuunkantajat lupaavat yksittäisiä asioita ja sitten peruvat niitä.Timo Sipola / Yle

Oululainen kansanedustaja Mari-Leena Talvitie (kok.) piti ensimmäisen yhteiskuntaopin tunnin Kaakkurin koulun 9.-luokkalaisille.

– Miksi poliitikot lupaavat asioita ja vaalien jälkeen sitten perutaan näitä lupauksia, kysyi yksi tyttö.

Olen itse varonut  antamasta lupauksia yksittäisiin asioihin.

Mari-Leena Talvitie

Mari-Leena Talvitiestä kysymys oli hyvä. Hän itse ei pidä siitä, että vastuunkantajat antavat lupauksia, jotka eivät sitten toteudu.

– Olen itse varonut antamasta lupauksia yksittäisiin asioihin. Olen luvannut tehdä parhaani ja edistää asioita oikeudenmukaisuuden, kestävyyden, ympäristön, yrittäjyyden ja tulevaisuususkon kannalta.

– Huomaan, että vanhempi ikäpolvi sortuu helposti lupaamaan kymmenen kaunista ja kaksitoista hyvää, Talvitie toteaa.

Yleisten eduskuntatyöhön liittyvien asioiden lisäksi koululla sivuttiin tietysti koulutus- ja kouluasioita.

Ei ole kovin yllättävää, että koululaisten kysymyksissä esiin nousi myös koulutuslupaus.

Opintotuen painopiste muuttumassa

Suomen menestys on perustunut osaltaan tasa-arvoiseen koulutusjärjestelmään, jossa esimerkiksi vanhempien varallisuudella tai koulutustaustalla ei ole vaikutusta lapsen jatko-opintoihin.

Vanhempi ikäpolvi sortuu helposti lupaamaan kymmenen kaunista ja kaksitoista hyvää.

Mari-Leena Talvitie

Talvitie näkee siihen mahdollisuuksia tulevaisuudessakin, vaikka opintotukea ollaan uudistamassa lainapainotteisemmaksi.

– Opintotukiuudistuksen tarkoituksena on lisätä opiskelijan käteen jäävän rahan määrää. Saattaa kuitenkin olla niin, että ehdotus tulee laskemaan opintorahaa ja nostamaan opintolainan painotusta.

– Minusta on tärkeää, että meillä on maksuton koulutus ja että ateriatuen, asumislisän, opintorahan ja opintolainan avulla mahdollistetaan opiskelemaan pääsy taustasta riippumatta.

Kaikki työ on tärkeää

Julkisuudessa on puhuttu huippututkijoiden ja professorien paosta ulkomaisiin yliopistoihin parempien työskentelyolosuhteiden perässä. Heitä tuntuu korpeavan tutkijoiden työn vähättely.

Mari-Leena Talvitie painottaa, että kaikki työ on arvokasta hitsaushommsita huippututkimukseen.

– Meidän hyvinvointimme ja osaamisemme kehittäminen on perustunut siihen, että me olemme halunneet olla monen alan edelläkävijöitä ja usealla tavalla kehittämässä maailmaa, Talvitie sanoo.