Mökkeily on maaseudun miljardibisnes – taittuuko lomarakentamisen viiden vuoden alamäki vihdoinkin?

Loma-asuntojen rakentaminen on ollut pitkässä luisussa rakennusalan yleisen suunnan mukaisesti. Merkkejä paremmasta on kuitenkin nähtävissä niin suurten kuin pienempienkin mökkitoimittajien tilauskannoissa. Myös markkinoita arvioiva Rakennustutkimus Oy odottaa kasvun vuotta.

Kotimaa
Rakennusmiehiä katolla.
Yle

Vapaa-ajan asuntojen rakentaminen kääntyi selvään laskuun viitisen vuotta sitten.

Tälle vuodelle ennakoidaan 5-10 prosentin kasvua.

Aarne Jussila

Vuosi 2010 oli mökkivalmistajille vielä kasvun vuosi verrattuna romahdusmaiseen vuoteen 2009, mutta yleisen suhdannekehityksen mukainen alamäki alkoi myös loma-asuntorakentamisessa.

Viime vuonna Suomessa myönnettiin noin 2 800 vapaa-ajanasunnon rakennuslupaa, kun vuonna 2010 määrä oli kaksinkertainen, eli yli 5 700.

Pientalorakentamisen markkinatutkimusyritys Rakennustutkimus Oy:n toimitusjohtaja Aarne Jussila ennakoi, että pohjakosketus olisi saavutettu viime vuonna.

– Tälle vuodelle ennakoidaan 5-10 prosentin kasvua ja osa yrityksistä on jo talvella tehnyt vielä kovempiakin myyntilukuja.

Esimerkiksi loma-asuntorakentamisen markkinajohtaja Kontiotuote kertoo olevansa tänä vuonna yli 10 prosenttia edellä viime vuotta.

Pyhäntäläinen Salvos kasvaa valmismökeillä

Myös Kontiota pienemmissä yrityksissä on päästy kasvuun kiinni. Yli 30 henkilöä työllistävä pyhäntäläinen Salvos kertoo hyvin sujuneesta talvesta.

Olemme palkanneet kymmenen työntekijää lisää ja rakennamme yli 400 neliön laajennuksen.

Jonne Koskelo

– Yleensä hiljaisessa joulukuussa tehtiin jo ennätysmyynti ja sama tahti on jatkunut tammi-maaliskuussa, kertoo tehtaanjohtaja Jonne Koskelo.

Salvos rakentaa mökin tai sen osamodulit valmiiksi tehtaallaan, josta tilaus toimitetaan tontille. Perheyhtiön taustat ovat 1980-luvulla, mutta viime vuodet Salvos-nimen alla ovat olleet varsin vauhdikkaita, kertoo tehtaanjohtaja Jonne Koskelo.

– Olemme kasvaneet joka vuosi ja viime vuonna myynti kasvoi 41 prosenttia. Tälle vuodelle on palkattu noin kymmenen työntekijää lisää ja yli 400 neliön laajennus alkaa ensi kuussa.

Lisäksi yhtiö on hankkinut nykyisen tehtaan viereisen tontin, jolle tuotantoa on mahdollisuus laajentaa entisestään.

Mökkeily on maaseudun miljardibisnes

Suomessa on laskentatavasta riippuen 600 000 – 720 000 vapaa-ajanasuntoa.

Tuoreessa mökkibarometrissä lukuna käytetään pienempää lukua, mutta Rakennustutkimus Oy:n toimitusjohtajan Aarne Jussilan mukaan yli 700 000 on oikea luku.

– Suomessa on otettu vapaa-ajankäyttöön yli 100 000 vanhaa maalaisrakennusta, jotka nostavat kokonaismäärän yli 700 000 mökkiin.

Maa- ja metsätalousministeriön julkaiseman mökkibarometrin mukaan Suomessa on yli kaksi miljoonaa mökkeilijää, jotka käyttävät vapaa-ajanasumiseen rahaa yli kuusi miljardia euroa.