1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Kotimaan uutiset

Varusmies pudotti harjoituskäsikranaatin sytyttimen – sai lieviä vammoja

Maavoimien mukaan Kainuun prikaatin varusmies on saanut lieviä vammoja harjoituskäsikranaatin sytyttimen räjähdyksestä.

Kotimaan uutiset
Varusmiesten jalkoja rivissä.
Laura Tolonen / Yle

Varusmies sai lieviä vammoja kasvoihin ja käteen Kainuun prikaatin harjoituksissa harjoituskäsikranaatista. Tapaturma sattui maanantaina 21.3. noin klo 12.00 Kainuun prikaatin Kassunkurun harjoitusalueella.

Varusmiehen saamat vammat ovat hyvin lieviä, kertoo Kainuun prikaatin esikuntapäällikön sijainen, everstiluutnantti Vesa Värjyvirta.

Varusmiehen pitelemä harjoituskäsikranaatin sytytin putosi käsittelyharjoituksessa varusmiehen kädestä ja räjähti. Hänet kuljetettiin hoidettavaksi varuskunnan terveysasemalle. Varusmies on palannut takaisin palvelukseen.

Varomääräyksiä on tässäkin tapauksessa käsittääkseni noudatettu aivan oikein.

Vesa Värjyvirta

Everstiluutnantti Värjyvirran mukaan tapaus on hyvin harvinaislaatuinen. Hän arvelee, että kyseessä on voinut olla varusmiehen jännityksestä johtuva tilanne.

– Varomääräyksiä on tässäkin tapauksessa käsittääkseni noudatettu aivan oikein. Tässä on tapahtunut vahinko. Tarkkuuttahan se vaatii, ja jokaiseen tapahtumaan on valmistauduttava huolellisesti.

Harjoituskäsikranaatteja käytetään varuskunnassa nimenomaan siksi, että ne ovat huomattavasti aitoa käsikranaattia vaarattomampia. Harjoituskäsikranaatin sytyttimessä on räjähdysainetta noin 1 gramma.

Lue seuraavaksi