1. yle.fi
  2. Uutiset

Suomalainen olympiavoittaja suomii kovin sanoin nykyurheilijoita: "Sen se tekee kun raha tulee mukaan kuvioihin"

Yhdistetyssä kaksi olympiakultaa voittanut 90-vuotias Heikki Hasu seuraa ihmeissään urheilijoiden ympärillä pyörivää mediamylläkkää. Dopingin käytön lisääntymistä hän pitää käsittämättömänä.

urheilu
YLE

Heikki Hasun 90-vuotisjuhlia vietettiin jo ennakkoon. Syntymäpäivä on maanantaina 21.3., mutta juhlat pidettiin jo sunnuntaina.

– Päätimme, että juhlimme vain lähiomaisten eli lasten ja lastenlasten kanssa. Tänään on ollut jo mökkipäivä, Hasu kertoo.

Päivänsankari voitti olympiakultaa yhdistetyssä kahdesti: ensimmäinen kulta tuli Sankt Moritzissa vuonna 1948. Toisen kultansa Hasu sai miesten viestissä Oslossa vuonna 1952.

Urheilijan ympärillä pyörivä mediajulkisuus oli Hasun kilpailuvuosina hyvin pientä nykypäivään verrattuna. Radion puolella julkisuus oli Ylen urheiluselostajan Pekka Tiilikaisen varassa, lehdistä oli kilpailuissa paikalla joitakin toimittajia.

Kotiin tullessa asemalla oli vastassa 4 000–5 000 henkeä.

Heikki Hasu

– Onneksi ei ollut tällaista julkisuusmylläkkää kuin nykyään. Vietin ihan normaalia elämää muuten paitsi kilpailupäivinä, silloin oli vähän vilkkaampaa.

Ei valmentajia

Kansa arvosti olympiavoittajan 40–50-luvuilla yhtä korkealle kuin nykyään. Torilla ei tavattu, mutta juhlat järjestettiin.

– Kotiin tullessa asemalla oli vastassa 4 000–5 000 henkeä. Juhlat olivat tietysti mieleenpainuvat.

Valmennuksesta vastasi urheilija itse.

– Nykynuori ei pysty edes ajattelemaan, että jokainen teki parhaansa sen mukaan, mitä oli kaverilta ja vanhemmilta hiihtäjiltä kuullut. Harjoittelu ja kunto olivat oman onnen varassa.

Mustikkasoppaa ja kinkkua

Doping-kohuja Hasu on seurannut epäuskoisena.

– Se on käsittämätöntä. Sen se tekee, kun suuri raha tulee mukaan kuvioihin. Silloin löytyy niitä, jotka yrittävät kaikin keinoin.

70 vuotta sitten dopingin käyttö urheilussa oli alkutekijöissään. Hasu muistaa, että dopingista ei edes puhuttu.

– Mustikkasopalla ja kinkulla pärjättiin. Jotkut käyttivät väsymystä poistavia lääkkeitä, mutta aineilla ei ollut mitään tekemistä kunnon kanssa.

Nykyään Hasu on aktiivinen penkkiurheilija. Melkein kaikki lajit kelpaavat.

– Moottoriurheilu jää vähemmälle, siinä on liikaa konevoimaa minun makuuni.

Lue seuraavaksi