HRW: Tuhannet mielenterveyspotilaat elävät kahlittuina Indonesiassa – "Elämää kuin helvetissä"

Ihmiset joutuvat elämään jopa vuosia kahlehdittuina, vaikka käytäntö on ollut Indonesiassakin laiton jo vuosikymmeniä, kertoo ihmisoikeusjärjestö Human Rights Watch raportissaan.

Ulkomaat
Mielenterveyspotilasta pidetään kahleissa.
Mielenterveyspotilasta pidetään kahleissa.2016 Andrea Star Reese for Human Rights Watch

Indonesiassa lähes 19 000:ta mielenterveysongelmista kärsivää ihmistä pidetään kahleissa tai lukkojen takana laitoksissa, joissa uhkana on fyysinen ja seksuaalinen kaltoin kohtelu, kertoo ihmisoikeusjärjestö Human Rights Watch (siirryt toiseen palveluun).

Mielenterveyspotilaiden kahlitseminen on ollut Indonesiassa laitonta vuodesta 1977 lähtien, mutta perheet, perinteiset parantajat ja laitosten henkilökunta syyllistyvät siihen edelleen riittävien tuki- ja terveyspalveluiden puuttuessa, järjestö sanoo raportissaan.

Hallituksen tietoihin perustuen Human Rights Watch kertoo, että yli 57 000 mielenterveyspotilasta on alistettu tälle käytännölle vähintään kerran elämässään ja nykyisin kahlehdittuna tai lukkojen taakse eristettynä elää lähes 19 000.

– Ihmiset elävät vuosia kahlittuina, koska perheet eivät tiedä, mitä muuta tehdä eikä hallitus tee hyvää työtä inhimillisten vaihtoehtojen tarjoamiseksi, sanoo raportin laatinut Kriti Sharma.

Esimerkiksi eräs isä kertoi järjestölle, että hän lukitsi tyttärensä yhteen huoneeseen henkiparantajien kehotuksesta, koska tytär tuhosi naapurien satoa. Kun tytär yritti kaivaa pakotien huoneesta, vanhemmat sitoivat hänen kätensä selän taakse. Tyttöä pidettiin lukkojen takana kaiken kaikkiaan 15 vuotta.

Laitoksissa ei noudateta perusoikeuksia

250 miljoonan asukkaan Indonesiassa on vain 600–800 psykiatria ja 48 psykiatrista sairaalaa, joten mielenterveyspalveluja ei ole kaikkien halukkaiden saatavilla.

Tarjolla olevissa laitoksissakaan ei Human Rights Watchin mukaan usein noudateta potilaiden perusoikeuksia.

– Kuvittele elämää helvetissä, täällä on sellaista, kuvaa järjestön haastattelema 22-vuotias Amira uskonnollista hoitolaitosta, jossa hänet on pakotettu elämään.

Järjestön mukaan naiset altistuvat seksuaaliselle väkivallalle, koska osassa hoitolaitoksista mieshoitajat pääsevät naisten siipeen. Lisäksi naisia ja miehiä on kahlittu toisiinsa, jolloin naiset eivät pääse tarvittaessa pakoon.

Liikaa potilaita ja huono hygienia

Joissakin laitoksissa ongelmana on myös liian suuri potilasmäärä ja huono hygienia. Esimerkiksi eräässä Jakartan liepeillä sijaitsevassa laitoksessa järjestön edustajat näkivät 90 naista majoitettuna huoneeseen, jossa olisi ollut riittävät tilat enintään 30:lle.

Usein potilaiden ei anneta mennä ulos tai kylpeä, vaan he joutuvat nukkumaan, syömään ja tekemään tarpeensa samassa tilassa.

Raporttia varten järjestö haastatteli muun muassa 72:ta mielenterveysongelmista kärsivää sekä perheenjäseniä, mielenterveysalan ammattilaisia, potilaiden oikeuksien puolustajia ja viranomaisia.

Järjestön edustajat vierailivat 16 laitoksessa, joukossa sairaaloita sekä henkiparannuskeskuksia. He dokumentoivat 175 tapausta, joissa potilas joko eli kahleissa tai lukkojen takana tai oli vastikään vapautettu.

Indonesian hallituksella on käynnissä kampanja kahlitsemisen lopettamiseksi, mutta toimeenpano on ollut hidasta paikallistasolla, Human Rights Watch kertoo.