1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Ulkomaat

Pakotteet, turvapaikanhakijat ja sodat, niistä Niinistö ja Putin puhuvat tiistaina Moskovassa

Pakotepolitiikka on vähentänyt kaupankäyntiä Suomen ja Venäjän välillä, ja turvapaikanhakijat ovat huolestuttaneet suomalaisia. Näistä asioista ja Syyrian ja Ukrainan sodista presidentit keskustelevat tänään tiistaina iltapäivällä.

Ulkomaat
Sauli Niinistö ja Vladimir Putin.
Niinistö ja Putin tapasivat edellisen kerran kesäkuussa 2015 Moskovasssa.Alexander Nemenov / EPA

Kun presidentit Vladimir Putin ja Sauli Niinistö tapaavat tiistai-iltapäivänä Moskovassa, he keskustelevat niin kahdenvälisistä kuin kansainvälisistäkin asioista.

He puhuvat kaupankäynnistä, kulttuurivaihdosta ja muusta mahdollisesta yhteistyöstä maidemme välillä. Lisäksi Ukrainan ja Syyrian sodat puhuttavat, samoin arktinen yhteistyö.

Tapaaminen antaa Suomen presidentille mahdollisuuden saada presidentti Putinilta tuoreita tietoja Venäjän osittaisesta vetäytymisestä Syyriasta.

Niinistö ja Putin tapasivat edellisen kerran Moskovassa kesäkuussa viime vuonna. Presidentti Niinistö on yksi harvoista EU-maiden päämiehistä, jotka ovat tavanneet Venäjän presidentin Krimin niemimaan valtauksen jälkeen. Suomella ja Venäjällä on perinteisesti ollut hyvin tiiviit suhteet kaikilla yhteiskunnan aloilla.

Kaupan hiipuminen puhuttaa

Euroopan unionin Venäjän vastaiset pakotteet ja Venäjän vastapakotteet vaikuttavat edelleen kaupankäyntiin kielteisesti. Presidentti Putin nostaa asian aivan varmasti esille keskusteluissa.

Ja presidentti Niinistön vastauskin taitaa olla sama kuin viimeksi. Silloin hän totesi, että kaupan hiipuminen johtui Venäjän toimista Krimillä ja Itä-Ukrainassa.

Talousteeman tärkeydestä kertoo sekin, että elinkeinoministeri Olli Rehn on mukana matkalla.

Venäjällä tiedotusvälineet uutisoivat jatkuvasti, miten rankasti EU-pakotteet iskevät Suomen talouteen. Usein annetaan myös ymmärtää, että Suomi kuuluisi niihin maihin, jotka toivovat pakotteiden lopettamista.

Venäjän poliittinen eliitti tietää kuitenkin varsin hyvin, että Suomella ei ole aikomusta poiketa EU:n yhteisesti sovitusta linjasta.

Rajatilanne on normalisoitunut

Kun presidenttien tapaamisen ajankohdasta sovittiin, rajatilanne hiersi maidemme välejä. Silloin Suomeen tuli rajan yli idästä päivittäin turvapaikanhakijoita.

Nyt tilanne on toinen, turvapaikanhakijoita ei ole enää tullut Venäjältä. Presidentit puhuvat tiistaina asiasta, mutta enää ei ehkä ole tarvetta miettiä toimenpiteitä.

Ajankohtainen oikeudenkäynti

Samoihin aikoihin, kun presidentit tapaavat Moskovassa Etelä-Venäjällä, pienessä Donetskin kaupungissa luetaan tuomio ukrainalaiselle lentäjälle Nadija Savtshenkolle. Häntä syytetään osallisuudesta kahden venäläistoimittajan murhiin.

Tapausta pidetään Euroopan unionissa poliittisena, ja Moskovassa toimivat EU-diplomaatit ovat tiiviisti seuranneet oikeudenkäynnin kulkua. Presidentti Niinistö ottanee tämänkin asian puheeksi presidentti Putinin kanssa.

Lue seuraavaksi