1. yle.fi
  2. Uutiset

Suosittu poliisikoirarotu suurennuslasin alla Norjassa – Suomessa seurataan tilannetta

Belgianpaimenkoira malinois -koirien testaaminen työkäyttöön on väliaikaisesti keskeytetty Norjassa. Syynä on rodun yksilöiden poikkeava, aggressiivinen käytös. Suomen poliisikoiralaitos seuraa tilannetta, mutta ei ole seuraamassa norjalaisten esimerkkiä.

Kotimaan uutiset
Poliisikoira ja -auto sekä kaksi poliisia.
Poliisin ja nuorisotyöntekijöiden yhteistyöllä on saatu pidettyä tähän asti jengiväkivalta pois Suomesta. Enja Heikkilä / Yle

Norjan poliisikorkeakoulu on päättänyt lopettaa (siirryt toiseen palveluun) väliaikaisesti belgianpaimenkoira malinois -rotuisten koirien testaamisen poliisin työkoirakäyttöön. Päätöstä on perusteltu sillä, että rodun yksilöitä on poliisin testeissä ja koulutuksessa todettu käytökseltään poikkeaviksi. Koirat ovat purreet ihmistä ilman mitään näkyvää tai ilmeistä syytä.

Tiedossa on myös vahinkopurutapauksia, kun koiria on pidetty koiratarhoissa ja ohjaajan kotona. Henkilövahinkoja kerrotaan tapahtuneen (siirryt toiseen palveluun) sekä Norjassa, Ruotsissa että Suomessa. Työryhmä selvittää kesään mennessä, onko malinoisilla Norjassa tulevaisuutta poliisikoirana. Norjalaiset viittaavat tutkimustietoihin (siirryt toiseen palveluun), joiden mukaan poikkeava aggressiivinen käyttäytyminen liittyisi dopamiinin kulkeutumista säätelevään geeniin.

Tilanne on suomalaiset poliisikoirat kouluttavan Poliisikoiralaitoksen tiedossa, kertoo laitoksen johtaja Pekka Kokkonen.

Poliisikoiralaitoksen johtaja Pekka Kokkonen
Pidämme huolen siitä, että meidän omat testausmenetelmämme ovat kunnossa ja koiranohjaajilla on hyvä koulutus koiran käyttämiseen ja hoitoon, sanoo Poliisikoiralaitoksen johtaja Pekka Kokkonen.Ville Välimäki / Yle

– Me on seurattu Norjan tilannetta hyvin tarkasti. Näyttää siltä, että taustalla on kaksi vahinkopurutapausta, mutta meillä ei ole tiedossa, mikä on ollut ihmisen rooli näissä, miten koiraohjaaja on näissä toiminut tai millainen koira on ollut yksilönä.

Suomessa ei nähdä tarvetta sulkea pois poliisikoirakäytöstä yksittäistä koirarotua Norjan ratkaisun perusteella.

– Rodusta on löydetty geeniä, joka altistaa väkivaltaiselle käyttäytymiselle, mutta samaa geeniä näyttää olevan myös muissa koiraroduissa.

– Me seuraamme asiaa hyvin tarkasti, ja pidämme huolen siitä, että meidän omat testausmenetelmämme ovat kunnossa ja koiranohjaajilla on hyvä koulutus koiran käyttämiseen ja hoitoon. Yritämme sillä tavalla reagoida heti, jos jotakin ongelmia ilmenee jonkin yksittäisen koiran tai rodun tasolla laajemminkin, mutta tällä hetkellä meillä ei ole mitään syytä lähteä malinoisia sulkemaan pois poliisikoiratoiminnasta.

Vahinkoja myös Suomessa

Suomessa on tällä hetkellä työkäytössä noin 260 poliisikoiraa. 153 niistä on belgianpaimenkoira malinois -rotua. Seuraavaksi yleisin on saksanpaimenkoira, joita on 90. Poliisikoirina toimii myös labradorinnoutajia, bordercollieita, englanninspringerspanieleja sekä sileäkarvainen noutaja ja parsonrussellinterrieri.

Kokkonen kertoo, että myös Suomessa on ilmennyt poliisikoirien vahinkopuruja.

– Meillä on vuosien varrella ollut hyvin vähän vahinkopurutapauksia, niitä on muutamia ja ne ovat yleensä olleet hyvin lieviä.

– Niihin on hyvin tarkasti selvitetty taustasyyt. Useimmissa tapauksissa kyse on ollut ihmisen omasta toiminnasta, ei niinkään, että koiran luonteessa olisi ollut jotain ongelmaa, vaan koira on toiminut niin kuin se on koulutettu ja niin kuin rodulle on tyypillistä näissä tilanteissa. Yleensä ne ovat ihmisen toiminnasta tavalla tai toisella aiheutuvia, nämä vahinkopurut.

Kuitenkin esimerkiksi vuonna 2007 belgianpaimenkoira malinois -poliisikoiran ohjaajan vaimo ulkoilutti koiraa, kun se puri häntä ranteeseen aiheuttaen vakavia vammoja. Koira lopetettiin.

Koira on silti edelleen poliisin korvaamaton työkalu, muistuttaa Pekka Kokkonen.

– Meille koira on ennen kaikkea yksi työkalu. Koira on yksi tärkeimmästä päästä nimenomaan hajuaistinsa takia. Näen, että tulevaisuudessa koirankäyttö nenänkäytön suhteen laajenee entisestään siitä, mitä se tällä hetkellä on.

Kasvatustyön suunta?

Valtaosa suomalaisista poliisikoirista tulee suomalaisilta kasvattajilta. Suomen Belgianpaimenkoirayhdistyksen puheenjohtaja ja malinoiskasvattaja Susanna Korri kertoo, että belgianpaimenkoira ei ole joka ihmisen koira lähinnä vilkkautensa takia.

– Yhdistyksessä olemme tietysti kiinnostuneita malinoistutkimuksesta, ja olemme kääntämässä tämänkin tutkimuksen suomeksi ja seuraamme asiaa. Välittömiä varotoimenpiteitä ei Suomessa ole tarvinnut näiden tietojen vuoksi tehdä.

Jalostuskoirien geenitestausta tehdään monissa roduissa eri sairauksista eroon pääsemiseksi. Pitäisikö geenitestejä hyödyntää myös luonneominaisuuksien parantamiseksi?

– Jos on mahdollista tehdä jalostustyötä testaamalla koirat, niin aina se avaa uudenlaisia väyliä. Geenitestille ei mielestäni ole suurta tarvetta Suomen kannassa, mutta jos niin saa pipipäät pois, se on aina hyvä asia.

Malinois on virkakäytön lisäksi erittäin suosittu myös suojelu- ja palveluskoiraharrastuksissa. Toimittajalle on esimerkiksi kerrottu koirasta, jota ei voi aggressiivisuuden takia pitää perheen parissa ja joka ei pysy hallinnassa.

– Itse harrastan suojelua eikä omassa tuttavapiirissäni ole tällaisia, ehkä olen yhdestä tai kahdesta kuullut. En tiedä ketään, joka haluaisi käyttää sellaista koiraa jalostukseen. Täysipäisiä ja hyvähermoisia koiria halutaan niin virka- kuin urheilukoirakäyttöön. Kyllä normaali koira osaa erottaa onko esimerkiksi lapsi uhka vai ei, jotain vikaa siellä täytyy silloin olla, jos näin ei ole, sanoo Susanna Korri.

Päivitetty 31.3.2016 klo 10:08: Täsmennetty sanamuotoa "Kentillä kuulee kerrottavan koirista" muotoon "Toimittajalle on esimerkiksi kerrottu koirasta, jota".

Lue seuraavaksi