Pekka Pouta moshpitissä naurattaa päivästä toiseen: "Ylläpitäjän oltava vähän hullu"

Meemit syntyvät usein siitä, että on tuttu hahmo, johon saadaan liitettyä koukuttava vitsi. Yliopistonlehtori Petri Saarikoski uskoo Pekka Poudan persoonalla olevan suuri vaikutus siihen, miksi ihmiset haluavat nähdä hänestä joka päivä saman kuvan Facebookissa.

Kotimaa
Petri Saarikoski tietokoneen vieressä
Rami Koivula / Yle

Lähes 17 000 tykkää Facebookissa sivusta, jolla julkaistaan joka päivä sama kuva Pekka Poudasta moshpitissä. Sivusto lähti lentoon lähes vuosi sitten ja hiljeni vain hetkeksi syksyllä.

– Kun sivuston perustaja Vilho Pirttijärvi lopetti sivun päivittämisen hän sanoi, että joku muu voi jatkaa, mutta ylläpitäjän on oltava vähän hullu. Minä olin tarpeeksi hullu ja olen julkaissut joka päivä uuden kuvan siitä lähtien, Petri Saarikoski kertoo.

Hän kertoo, että hyvän kuvameemin häviäminen olisi ollut suuri sääli. Netin meemi tarkoittaa vaikkapa sosiaalisessa mediassa nopeasti leviäviä humoristeja kuvia tai videoita.

– Meemit ovat somehuumoria parhaimmillaan. Sivuston formaatti on niin hullu, että se itsessään kertoo ettei tässä ole mitään järkeä. Mutta sehän tässä se juttu onkin. Hihittelemme porukalla ja katsomme tulevatko samat ihmiset kommentoimaan joka päivä samoja juttuja.

Hihittelemme porukalla ja katsomme tulevatko samat ihmiset kommentoimaan joka päivä samoja juttuja.

Pekka Saarikoski

Harva meemi jää elämään

Meemit nousevat usein tyhjästä ja elävät oman aikansa. Ne saattavat nousta satunnaisesti esiin vuosienkin päästä, mutta jatkuvuus on melko harvinaista.

– Maailmalla on jokunen tällainen sivusto, joka julkaisee päivittäin samoja kuvia julkisuuden henkilöistä. Pekka Pouta ei siis ollut ensimmäinen. Mutta melko poikkeuksellinen tapaus se silti on.

Dosentti Petri Saarikoski tietää, mistä hän puhuu. Hän opettaa digitaalista kulttuuria Porin yliopistokeskuksessa ja on tehnyt meemeistä tutkimuksia. Saarikoski uskoo, että Poudan suosioon vaikuttaa hänen persoonansa.

– Poudan humoristinen tapa tehdä sääennustuksia on luonut pohjaa suosiolle. Hänen heavy metal -harrastuksensa on myös monen tiedossa. Meemit syntyvät usein siitä, että on joku tuttu hahmo, johon saadaan liitettyä koukuttava vitsi.