Presidentti Niinistö järkyttyi 11-vuotiaan Valtterin kokemuksista

Valtteri Saarinen kertoi kokemastaan rasismista Ylen aamu-tv:ssä tänään maanantaina.

Tasavallan presidentti Sauli Niinistö tiedotustilaisuudessa Mäntyniemessä Helsingissä 24. helmikuuta 2016. Kuva: Sini Liimatainen / Yle

Tasavallan presidentti Sauli Niinistö on myös ottanut kantaa lapsiin kohdistuvaan rasismiin. Ylen aamu-tv:ssä vierailleen 11-vuotiaan Valtteri Saarisen kokemasta rasismista järkyttynyt presidentti kommentoi aihetta Facebook-sivullaan.

– Joskus järkyttyy jo heti aamusta. Tänään kävi niin. Valtteri, 11-vuotias poika, kertoi tv:ssä kokemuksistaan. Häntä syrjitään ja nimitellään ihonvärinsä vuoksi, bussikin saattaa jättää poimimatta hänet kyytiin. Tällaista vääryyttä ei saa Suomessa tapahtua. Valtteri antoi rohkean mallin rasismin vastaiselle viikolle! Niinistö kirjoittaa sivustolla.

Alle vuoden ikäisenä Suomeen Etelä-Afrikasta adoptoitua Saarista luullaan usein ulkomaalaiseksi, ja hän kertoi kokemastaan rasismista Ylen aamu-tv:n haastattelussa. Saarinen on joutunut kohtaamaan muun muassa nimittelyä, ennakkoluuloja ja syrjintää.

Saarisen tarina herkisti ihmiset myös sosiaalisessa mediassa. Esimerkiksi Twitterissä ja Facebookissa käydyissä keskusteluissa ja puheenvuoroissa on korostettu erityisesti aikuisten vastuuta lasten suojelemisesta ja heille esimerkin antamisesta.