1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Kotimaan uutiset

Se mikä ei tapa, vahvistaa – onneksi yksin ei tarvitse vahvistua

Avioero, läheisen kuolema, taloudelliset vaikeudet. Moni kärvistelee tälläkin hetkellä ylivoimaiselta tuntuvien vaikeuksien edessä, eikä vanhaa sanontaa juuri silloin kannata nostaa lohdukkeena esiin. Sen aika on myöhemmin, kun vaikeudet ovat kääntyneet selviämisen puolelle.

Kotimaan uutiset
Hautausmaan käytävä
Nina Keski-Korpela / Yle

Vanha sanonta siitä, että vaikeuksien voittaminen vahvistaa itsetuntoa, sisältää suuren viisauden, sanoo vanhusten parissa työskentelevä Pirkko Hyvönen. Työssään hän on ollut monenlaisissa tilanteissa mukana, joissa sanonta on tullut mieleen – mutta ääneen se on jäänyt sanomatta.

– Sen sanomista toiselle pitää harkita. Monesti hädän ensi hetkessä tuntuu, että tästä ei selviä. Mutta kun aikaa kuluu, kaikesta selviää.

Hyvönen on Kainuun sote -kuntayhtymän kotihoidon palvelupäällikkönä Sotkamossa ja Kuhmossa. Hänen mukaansa monissa elämään liittyvissä vaikeuksissa itse tapahtumat eivät ole tärkeitä.

– Se on tärkeää, miten tapahtuman ottaa. Ajan kanssa huomaa, että vaikeus on tuonut elämään viisautta.

Kokemus siitä, että selviää, vahvistaa.

Pirkko Hyvönen

Vastoinkäymisiä on kaikilla ihmisillä, eivätkä ne ole yhteismitallisia. Kokemuksen suuruus on jokaiselle henkilökohtainen: toiselle avioero on katastrofi, toiselle ei. Läheisen kuolema riipii sielua toisella eri tavalla kuin toisella.

Vastoinkäymisistä selviämisellä on vahvistava vaikutus, sanoo Hyvönen.

– Kyllä minä kokisin niin. Monestihan on niin, ettei niistä tarvitse selvitä yksin. Kun kysyy, saa apua. Siitä tulee voimavaroja, ettei olla yksin, on muita ihmisiä. Jos on rohkea ja uskaltaa kysyä apua, se rohkaisee elämässä eteenpäin. Kokemus siitä, että selviää, vahvistaa.

Sanonnalla voidaan myös sulkea tunne toiselta pois

Osa ihmisistä kätkee tunteensa muilta ihmisilta samaisen sanonnan alle. On helppoa nakata vointikyselyihin sananlasku, ja luikerrella ahdistavasta tilanteesta pois. Se on ihan hyväksyttävää, eikä sanontaa käytetä silloinkaan väärin, sanoo Pirkko Hyvönen.

– Minä en käyttäisi sanaa ”väärin” – tunteethan eivät ole oikein tai väärin, ne ovat tunteita. Jos on tarve, meillä on myös lupa peittää tunteita. Silloin ne ovat niin vahvoja, että niitä ei halua toiselle paljastaa. Tilanne ei ole niin luottamuksellinen.

Sillä on merkitystä, miltä tuntuu ja miten on oppinut omia tunteita tunnistamaan.

Pirkko Hyvönen

Vaikeuksista selviämiseen ei aina ole rohkeutta hakea apua. Hyvösen mukaan miesten perisyntinä tunnettu yksin pärjäämisen kulttuuri on jo muuttumassa.

– Se tulee meidän kulttuurista, se tapa, miten elämässä on selvittävä. On muistettava, että 50 vuotta sitten ei ole ollut tällaista auttamisjärjestelmää, mikä tänä päivänä on. Silloin on oikeasti ollut tilanne, että on eletty päivästä toiseen, taisteltu elannosta ja hankittu leipää. Olosuhteet ovat olleet hyvin erilaiset kuin nykyään, sanoo Hyvönen.

Muuri.
Vaikeudet voivat tuntua ylivoimaisilta.Mari Nupponen / Yle

Vaikka taistelu leivästä ei ole enää fyysistä, ei vaikeuksien edessä voi aliarvioida niiden ahdistavuutta. Kyse on aina tunteesta, sanoo Hyvönen.

– Sillä on merkitystä, miltä tuntuu ja miten on oppinut omia tunteita tunnistamaan. Ja sillä, millaisen mallin on saanut omassa perheessään ja millaisen mallin siirtää lapsilleen.

– Tietysti turvallinen vuorovaikutus mahdollistaa paljon. Jos on joutunut taistelemaan turvallisuudentunteesta lapsena, sillä on merkitystä koko elämän ajan.

789 ihmistä ei saanut tarvitsemaansa apua

Vuonna 2014 sanonnan ”Se mikä ei tapa, vahvistaa” ensimmäisen puoliskon joutui kokemaan 789 ihmistä.

He tekivät itsemurhan (siirryt toiseen palveluun). Syyt ovat moninaiset, mutta yhteistä niille lienee vaikeuksien ylivoimaisuus.

Itsemurhakuolleisuus on vähentynyt 10 vuodessa lähes 30 prosenttia. Miehiä kuolee itsemurhissa kolme kertaa enemmän kuin naisia, mutta suhteessa miesten kuolleisuus on pienentynyt enemmän kuin naisilla. Silti kolme neljästä itsemurhan tehneestä ihmisestä on miehiä.

Lue seuraavaksi