1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. politiikka

Itäraja, Syyria ja Ukraina: Niinistö ja Putin tapaavat Moskovassa

Kun tasavallan presidentin Moskovan matkasta kerrottiin helmikuun puolivälissä, oli turvapaikanhakijatilanne Suomen itärajalla vielä vähintäänkin epäselvä. Sittemmin presidentti Putin määräsi Venäjän viranomaiset tiukentamaan pakolaisten valvontaa, eikä paperittomia maahanpyrkijöitä ole maaliskuussa juuri näkynyt.

politiikka
Sauli Niinistö ja Vladimir Putin.
Niinistö ja Putin tapasivat edellisen kerran kesäkuussa 2015 Moskovasssa.Alexander Nemenov / EPA

Venäjän ja Suomen presidentit ovat tavanneet vuosittain, viimeksi presidentti Niinistö tapasi venäläisen virkaveljensä Vladimir Putinin viime kesäkuussa Moskovassa. Rajatilanteen lisäksi asialistalla ovat tällä kertaa Syyria ja Ukraina sekä arktinen yhteistyö. Vierailun alla näyttää siltä, että presidentti Putinin taannoinen määräys Venäjältä länteen pyrkivien kolmansien maiden kansalaisten tiukemmasta valvonnasta on hiljentänyt Suomen raja-asemat. Ulkoministeri Timo Soini (ps.) on tilanteeseen tyytyväinen.

– On hyödyllistä, että tasavallan presidentillä on tässä aktiivinen rooli. Olen myös toiveikas, että paljon meille työtä aiheuttanut rajatilanne on saatu rauhoittumaan ja hyvä niin, kommentoi parhaillaan Lontoossa vieraileva Soini.

Elinkeinoministeri Rehn tutkii keinoja kaupan piristämiseen

Niinistön matkaseurueeseen kuuluu myös elinkeinoministeri Olli Rehn (kesk.), jonka omassa ohjelmassa on muun muassa tapaaminen talouskehitysministeri Aleksei Uljukajevin kanssa. Maiden välinen kauppa on parissa vuodessa tyrehtynyt pahoin ja Venäjän osuus Suomen viennistä pudonnut kuuteen prosenttiin. Rehn myöntää, että EU:n pakotteiden ja Venäjän vastapakotteiden vuoksi sen piristämiseen voi olla vaikea löytää lääkkeitä.

– Pakotteille ei ole paljon tehtävissä ennen kuin ehdot niiden poistamiseksi täyttyvät. Samaan aikaan on kuitenkin tärkeää hoitaa arkisia talousasioita Venäjän kanssa niin hyvin kuin se näissä oloissa on mahdollista, tuumii Rehn vierailun alla.

Rehn muistuttaa, että osa kaupasta on kuitenkin pakotteiden ulkopuolella, mikä avaa myös mahdollisuuksia tälläkin matkalla.

– Keskityn siihen, miten suomalaisten pienten ja keskisuurten yritysten toimintaedellytyksiä voidaan parantaa etenkin Pietarin talousalueella, Rehn hahmottelee.

Ahon johtama kauppakamari pk-yritysten tukena

Työ- ja elinkeinoministeriössä on tehty selkeä linjaus, jonka mukaan pk-yritysten kauppaa ja vientiä Venäjällä tukee Suomalais-venäläinen kauppakamari, jonka hallituksen puheenjohtaja Esko Aho on kutsuttu venäläisen Sberbankin hallitukseen. Rehnin mukaan Aho pyrkii omalta osaltaan edistämään Suomen ja Venäjän välisiä kauppa- ja taloussuhteita.

– Sberbankin johdossa on Venäjän talouden uudistajiin kuulunut German Gref ja siellä on aika paljon Venäjän talousuudistajia, myös entinen valtiovarainministeri Aleksei Kudrin, Rehn pohtii.

Niinistö Valkoiseen taloon jo ensi viikolla?

Viime viikolla uutisoitiin, että Venäjän jälkeen tasavallan presidentti Sauli Niinistö pääsee vihdoin myös Valkoiseen taloon, kun Yhdysvaltain presidentti Barack Obama tapaa Pohjoismaiden johtajat Washingtonissa toukokuussa.

Tosiasiassa Niinistö kuitenkin vierailee Valkoisessa talossa näillä näkymin jo ensi viikolla. Niinistö osallistuu parin vuoden välein järjestettävään ydinturvallisuuskokoukseen Yhdysvalloissa ja kokouksen ohjelmassa on myös presidentti Obaman isännöimä illallinen.

Lue seuraavaksi