Twitter täyttää 10 vuotta – Oscar-selfie valloitti maailman sekunneissa

Syntymäpäivän kunniaksi mikroblogipalvelu on julkaissut tilastoja suosituimmista twiiteistään. Esimerkiksi Ellen DeGeneresin kuuluisa Oscar-selfie levisi ympäri maailmaa vain muutamassa sekunnissa.

internet
Twitter-sovelluksen ikoni.
Marius Becker / EPA

Twitter sai alkunsa 21. maaliskuuta 2006, kun Twitterin yksi perustajista, Jack Dorsey lähetti ensimmäisen twiittinsä. Siinä luki palvelun käyttökuntoon laittamisesta ”just setting up my twttr”.

140 merkkiä pitkistä twiiteistään tunnetusta sosiaalisen median palvelusta tuli pian suosittu maailmanlaajuisesti. Tällä hetkellä Twitterillä on yli 500 miljoonaa käyttäjää, joista aktiivisia on reilut 330 miljoonaa.

Twitteristä on tullut vuosien varrella tehokas viestintäkanava yllättävissä uutistilanteissa. 10-vuotisjuhlapäivän kunniaksi palvelu on julkaissut tilastotietoja suosituimmista twiiteistään.

Twitterissä eniten keskustelua herättänyt henkilö on kanadalainen poptähti Justin Bieber. Hänet on mainittu twiiteissä kymmenen vuoden aikana 943 miljoonaa kertaa.

Paikkakunta josta twiittejä on lähetetty eniten, on São Paulo Brasiliassa. Maan suurin kaupunki on tägätty viesteihin 638 miljoonaa kertaa.

Twitter on julkistanut myös havainnollistavia animaatioita siitä, kuinka nopeasti kiinnostavat viestit ja kuvat leviävät ympäri maailmaa. Esimerkiksi vuoden 2014 Oscar-gaalan juontajan Ellen DeGeneresin lähettämä selfie Hollywood-tähtien kanssa oli saavuttanut maailman eri kolkat kymmenessä sekunnissa. Kuva on edelleen kaikkien aikojen jaetuin palvelussa.

Nopeasti jaettuja twiittejä ovat olleet myös Zayn Malikin eroaminen One Direction -bändistä tai Barack Obaman twiitti ”Four more years”. Hänen jatkokautensa Yhdysvaltojen presidenttinä oli varmistunut.

Osa artikkelin sisällöstä ei ole välttämättä saavutettavissa esimerkiksi ruudunlukuohjelmalla.