yle.fi-etusivu

Ministeri Toivakka: Suomalaisen yrityksen on kansainvälistyttävä

Ulkomaankauppa- ja kehitysministeri Lenita Toivakan (kok.) mukaan Suomen vienti saadaan nousuun yrityksiä kansainvälistämällä. Myös kustannuskilpailukyky on saatava kuntoon. Toisin sanoen kilpailukykysopimus veisi asiaa eteenpäin.

talous
Ulkomaankauppa- ja kehitysministeri Lenita Toivakka
Samuli Holopainen / Yle

Suomen talous junnaa paikallaan, ja maa on Suomen Pankin mukaan toipunut muita maita huonommin finanssikriisistä. Suomen Pankin ekonomistit listasivat syitä huonoon menestykseen. Suurin syy on, että vienti ei vedä.

Ulkomaankauppa- ja kehitysministeri Lenita Toivakan mukaan hallitus yrittää saada kustannuskilpailukykyä kuntoon. Ministerin mielestä on tärkeää, että yhteiskuntasopimus etenisi.

– Tämä ei kuitenkaan yksin ratkaise kaikkea. Tarvitsemme rohkeita, innovatiivisia yrityksiä, jotka lähtevät osaamisensa kanssa markkinoille.

Toivakan mukaan suomalaiselle osaamiselle on ulkomailla kysyntää, mutta siellä ei ole tarpeeksi yrityksiä.

– Surullista on se, että vienti on viime vuoteen verrattuna neljä prosenttia miinuksella. Syynä on öljytuotteiden hinnan arvon lasku.

Vientitilasto ei kerro kaikkea

Lenita Toivakka haluaa korostaa, etteivät vientitilastot kerro koko totuutta viennin todellista tilasta.

– Palveluvienti ei näy tullin tilastoissa. Meillä on erilaista palveluvientiä koko ajan, kuten informaatioteknologiaosaamista ja projektirakentamista.

Suomalaisten osaaminen on tiedossa ulkomailla. Toivakan mukaan suomalainen pärjääkin pitkälle hyvällä laadulla, maineella ja korkealla teknologialla. Loppumetreillä suomalainen kompastuu hintaan.

– Kilpailukykyä pitää vahvistaa. Suomalaiset tuotteet ovat valitettavasti kalliimpia, kun verrataan esimerkiksi saksalaisiin tai ruotsalaisiin.

Toivakka myös patistaa yrityksiä panostamaan kansainvälisyyteen. Liian harva suomalainen yritys on suuntautunut ulkomaille.

– Vain 14 prosenttia pienistä ja keskisuurista yrityksistä on vientiyrityksiä. Oikeastaan ainoa keino kasvattaa vientiä on saada lisää yrityksiä mukaan kansainväliseen toimintaan.

Ulkoministeriön alaisuudessa toimiva Team Finland tarjoaa (siirryt toiseen palveluun) suomalaisille yrityksille kansainvälistymiseen liittyviä palveluita.

Yle.fi-etusivulla juuri nyt:

Kaamos

Kaamos otti taas Suomen synkkään syleilyyn – Näillä vinkeillä jaksat pirteänä läpi pitkän pimeän

Egypti

Egyptin media: Ainakin 235 kuollut hyökkäyksessä moskeijaan

Hiihto

Iivo Niskanen väittää pelin olevan jo pelattu - asiantuntija: "Kommentit eivät anna rehellistä kuvaa hänen tilanteestaan"

Puoli seitsemän

Martti Suosalo: Rautaa tankoon, tempausvalatreeni ja taas jaksaa esiintyä