1. yle.fi
  2. Uutiset

Joko vihdoin vientilupa Kiinaan? Elintarvikeyhtiöt parhaillaan vientimatkalla

Neuvottelut liha- ja kalatuotteiden maahantuontiluvan saamiseksi Kiinaan on kestänyt jo useita vuosia. Kiinan avautuminen voisi paikata Venäjän pakotteiden jättämää aukkoa.

talous
Vuosaaren satama Helsingissä.
Jyrki Lyytikkä / Yle

Suomalaiset elintarvikevalmistajat ponnistelevat parhaillaan Kiinassa sian- ja siipikarjanlihan sekä kalatuotteiden vientiluvan saamiseksi.

Maatalous- ja ympäristöministeri Kimmo Tiilikaisen vetämällä vienninedistämismatkalla Kiinassa on mukana suurten lihajättien HK Scanin ja Atrian lisäksi muun muassa sastamalainen kalanjalostusyritys V. Hukkanen.

Kiinan viennistä odotetaan vetoapua Venäjän vientirajoitusten rasittamalle vientisektorille. FinPron elintarvikesektorin toimialajohtaja Esa Wrangin mukaan suomalaisilla olisi mahdollisuus moninkertaistaa nykyinen vienti Kiinaan, kun lupa saadaan.

Keskittyminen Venäjään kostautuu

Koko Suomen elintarvikeviennistä on kohdistunut Kiinaan noin 3,5 prosenttia eli euromääräisesti noin 60 miljoonaa euroa. Suomesta viedään Kiinaan muun muassa kauraa, marjoja sekä maito- ja alkoholituotteita.

– Tämä luku on tietysti kovasti alimittainen siihen potentiaaliin nähden mikä Kiinan markkinoilla vallitsee. Se kertoo myös osin siitä, että suomalaiset yhtiöt olivat aiemmin kovin keskittyneitä Venäjän markkinoihin, Wrang sanoo.

Wrangin mukaan viennin odotusarvo Kiinan markkinoille pitäisi olla lyhyelläkin aikavälillä toistakymmentä prosenttia.

– En pidä mahdottomana tasoa, jossa 200-300 miljoonaa euroa olisi tavoitteena vientiluvuissa, Wrang sanoo.

Vuosien työ vihdoin maaliin?

Sastamalainen kalanjalostusyritys V. Hukkanen on tehnyt Kiinassa pohjatyötä toista vuotta ja yrityksellä on pari paikallista agenttia.

– He sieltä ovat antaneet ymmärtää, että raikkaissa, kylmissä Pohjolan vesissä kasvaneet kalat menisivät siellä hyvin kaupaksi. Siellä on kuitenkin noin 1,4 miljardia suuta odottamassa kalaa, toimitusjohtaja Veijo Hukkanen sanoo.

Neuvottelut eläinperäisten tuotteiden maahantuontiluvan saamiseksi Kiinaan on kestänyt useita vuosia. Suomalaisten lihanvalmistajien tehdasauditoinnit tehtiin syksyllä 2014. Hitaus ei ole vain Suomen ongelma, sillä esimerkiksi Tanska neuvotteli yli 6 vuotta sianlihan maahantuontiluvasta.

Hukkanen uskoo, että vuosien työ tuottaa vihdoin tulosta.

– Kyllä minä uskon, että me saadaan sinne luvat hyvinkin äkkiä ja tämä matka ministerin myötä antaa vauhtia asialle.

Lue seuraavaksi