Esko Aho: Roolini venäläispankissa ei olisi poliittinen

Venäläisen Sberbankin hallitukseen ehdolla oleva Esko Aho totesi maanantain A-studiossa, että hänen ensisijainen tehtävänsä olisi edistää pankin asettamia tavotteita. Suomen entisen pääministerin mukaan hänellä ei olisi mahdollisuutta vaikuttaa EU:n ja Venäjän tulehtuneisiin suhteisiin.

Kotimaa
Esko Aho.
Esko Aho.Yle

Suomen pääministerinä vuosina 1991–1995 toiminut Esko Aho näkee paikan Venäjän suurimman pankin hallituksessa mielenkiintoisena haasteena.

– Kiinnostavaa on, pystynkö antamaan pankille sellaista osaamista, jota se hakee. Monelle suomalaiselle tulee venäläisestä pankista mieleen, että asioita ei ole johdettu ja hoidettu länsimaisella tavalla. Sberbankin kohdalla tämä ei kuitenkaan pidä paikkaansa, Aho sanoo.

Hänen mielestään on harjaanjohtavaa puhua pakotelistalle joutumisesta.

– Pankki on sektoripakotteen kohteena. Se tarkoittaa, että pankin mahdollisuudet käydä kauppaa yli 30 päivän luotoilla on rajattu. Suurin osa pankin toiminnasta jatkuu aivan normaalisti.

Ahon mukaan talouspakotteet ovat vasta kolmanneksi suurin ongelma Venäjälle. Pahempi ongelma on öljyn hinta ja suurin ongelma talouden yksipuolinen rakenne.

– Kyllä Venäjän kansantalous on aivan liian riippuvainen öljystä. Oikeusvaltion puute on myös haitallista yritystoiminnan edistymiselle, Aho sanoi A-studion haastattelussa.

Aho ei usko voivansa vaikuttaa EU:n ja Venäjän suhteisiin

Suomalaisten yritysten asiaa Venäjällä edistävän East Officen hallituksen puheenjohtajana toimiva Aho ei usko voivansa edes maan suurimman pankin hallituksesta käsin vaikuttaa talouspakotteiden kehitykseen.

– Minun tehtäväni on helpottaa pankin edistystä ja sitä kautta auttaa Venäjän taloutta. En ole poliittinen toimija missään suhteessa. Jos pankki alkaa menestyä, voi sillä olla positiivinen vaikutus myös Suomen talouteen, katsoo Aho.

Hän kehottaa suomalaisia edistämään kauppasuhteita talouspakotteista huolimatta.

– Minusta on ihan selvää että pakotteet ovat voimassa ja niitä noudatetaan. Mutta pakoitteiden ulkopuolella on asioita, joissa voidaan elää normaaliin tapaan ja siinä meidän suomalaisten pitää olla aktiivisia.

Ahon mielestä suomalaista kuva Venäjästä on kääntynyt liian mustavalkoiseksi.

– Venäjä on meille naapuri ja taloudellinen kumppani. Olisi erikoista ajatella, että suhteet länteen kärsisivät, jos osaamme tehdä työtä myös Venäjän suuntaan, Aho toteaa.