Video: Tutkijat hädissään Isosta valliriutasta – "Suuri osa koralleista ehkä kuolemassa"

Maailman suurimman koralliriutan kivi- ja pehmytkorallit vaalenevat hälyttävää tahtia riutan pohjoisosissa.

Ulkomaat
Uutisvideot: Ison valliriutan korallit vaalenevat hälyttävästi
Uutisvideot: Ison valliriutan korallit vaalenevat hälyttävästi

Ison valliriutan pohjoisosien tilanne on katastrofaalinen, kuvailee meribiologian tohtori Jodie Rummer. Tutkija on viettänyt kuukauden sukeltamalla Isolla valliriutalla Lizard Islandin kansallispuistossa Australiassa.

– Todistin pinnan alla näkymän, jota kukaan meribiologi – tai kukaan ihminen, joka arvostaa ja rakastaa luontoa – ei halua nähdä, sanoo Rummer.

Rummer on tutkinut Isoa valliriuttaa Lizard Islandilla Queenslandin osavaltiossa tammikuusta 2012 lähtien. Professori Justin Marshallilla on kokemusta riutasta 30 vuoden ajalta.

– En ole vielä nähnyt tervettä korallia Lizard Islandin lähellä. Siellä ei ole korallia, joka ei olisi vaalentunut. Olen huolissani siitä, että olen todistamassa laajojen osien kuolemaa korallijärjestelmästä, sanoo Marshall yleisradioyhtiö ABC:lle (siirryt toiseen palveluun).

Kuumuus on saanut korallit vaalenemaan hälyttävästi. Kivikorallien lisäksi myös pehmytkorallit, merivuokot ja jättiläissimpukat ovat kärsineet laajoja vaurioita. Syiksi tutkijat arvioivat sääilmiö El Niñon, ilmastonmuutoksen, kuuman kesän ja poikkeuksellisen matalat laskuvedet.