Koe uusi yle.fi

Apple pani painon pienille laitteille – yhtiö julkaisi uuden älypuhelimen ja taulutietokoneen

Tietotekniikkayhtiö Apple julkaisi maanantaina sekä uuden älypuhelimensa että taulutietokoneensa. Molemmat ovat edeltäjiään pienempiä.

talous
iPad Pro.
IPad Pron näyttö on 9,7 tuumaa.Apple

Tätä tietotekniikkayhtiö Applelta osattiin odottaa ja sen se myös toteutti. Apple julkaisi maanantaina uuden versionsa älypuhelimestaan ja taulutietokoneestaan.

Uuden älypuhelimen mallin nimi on iPhone SE ja ulkoisesti se muistuttaa vanhoja 5-mallin älypuhelimia. Apple julkaisi ensimmäisen tuotteen luokassa jo syyskuussa 2012.

Vaikka älypuhelimen näyttö on neljän tuuman luokkaa, se muistuttaa tekniikaltaan yhtiön lippulaivatuotteita 6- ja 6S-älypuhelimia. Apple julkaisi iPhone 6:n vuonna 2014 ja 6s:n viime vuonna.

Yhtiö perusteli pienemmän älypuhelimen julkaisua sillä, että iso osa asiakkaista pitää enemmän pienistä kuin isoista älypuhelimista. Hintaa uudella puhelimella on 399 dollaria.

Samalla Apple julkaisi myös uuden mallinsa taulutietokoneesta, joka noudatteli uusimman älypuhelinmallin julkaisua. Uusin iPad Pro on vanhempaa sisarustaan pienempi.

IPad Pron näyttö on 9,7 tuumaa ja se maksaa 599 dollaria. Perustelut entistä pienemmän laitteen tekemiseen ovat tutut: iso osa asiakkaista vain pitää enemmän pienistä laitteista.

Syy uusiin julkaisuihin voi löytyä myös tuoreista myyntiluvuista. Applella on ollut hienoisia vaikeuksia älypuhelimien myynnin kanssa.

Tutkimuslaitos Gartnerin mukaan viime vuoden viimeisellä neljänneksellä yhtiön älypuhelinten myynti laski ensimmäistä kertaa koskaan.

Analyytikot ovat selittäneet laskua muun muassa edellisen vuoden kovalla vertailukohdalla ja sillä, että ihmiset ovat kyllästyneet Applen hintaviin laitteisiin.

Moneen muuhun valmistajaan verrattuna Apple on hyvissä asemissa, sillä yhtiö on keskittynyt korkean katteen älypuhelimien myyntiin.

Päivitys 21.3.2016 kello 23:27: Korjattu julkistetun puhelimen nimi ja iPhone 6:n julkaisuvuosi.