1. yle.fi
  2. Uutiset

Näin lukijat torjuisivat rasismia: Päättäjiltä nollatoleranssi, jokaisen pitää puuttua, isovanhemmat oppiin

Ylen nettisivujen lukijoiden mielestä rasismia torjutaan parhaiten puuttumalla siihen heti. Jokaisen aikuisen velvollisuus on korottaa ääntään ja mennä väliin, jos lapsi joutuu rasistisen käytöksen kohteeksi. Moni toivoo myös päättäjien irtisanoutuvan nyt tiukasti rasismista. Lukijat haluaisivat jonkinlaista koulutusta, että osaisivat toimia kuullessaan rasistisia kommentteja.

Kotimaan uutiset
Lapsi seisoo etualalla ja lapset takana monta lasta monesta eri kulttuurista.
Peter Foley / EPA

Yle Uutiset kysyi lukijoiltaan, miten rasismiin pitäisi puuttua. Maanantaina 11-vuotias tummaihoinen Valtteri kertoi Ylen aamu-tv:ssä, miten häntä solvataan ja miten bussikuskit ovat jättäneet hänet pysäkille. Tämä viikko on rasismin vastainen viikko.

Suurin osa lukijoista korosti, että jokaisen aikuisen pitää puuttua lapsen rasistiseen kohteluun. Lapsilla pitäisi säilyä turvallisuuden tunne.

"Sivullisten pitäisi AINA puuttua asiaan."

"Valistuneen kansalaisen velvollisuus on puuttua asiaan vähintään tuomalla esiin, että rasistinen teko on vastoin Suomen lakia."

"Jokaisen aikuisen vastuu on puuttua tilanteeseen, jossa aikuinen ahdistelee lasta. Poliisin ja syyttäjän tulee puuttua rasistisiin puheisiin, uhkauksiin ja väkivaltafantasiointiin varsinkin sosiaalisessa mediassa entistä kovemmalla kädellä silloin kun ne täyttävät rikoksen tunnusmerkit."

"Rasismia ei pidä olla hyväksymättä hiljaa, sillä rasismi ei ole hiljaista. Kohdatessa toista ihmistä syrjivää tai loukkaavaa puhetta tulee tilanteeseen puuttua, oman rohkeutensa rajoissa. Tekojen ei tarvitse olla isoja, mutta niitä tarvitsee tehdä. Lasta tulee tukea ja näyttää, että lapsi on hyväksytympi kuin hänen kohtaamansa rasismi."

"Nollatoleranssi. Vastuullinen aikuinen puuttuu asiaan joka kerta, kun joku nimittelee tai toimii rasistisesti. Meidän on löydettävä itsestämme rohkeus toimia lasten puolesta."

"Lapsiin kohdistuva rasismi ja muukin kaltoin kohtelu on niin iljettävää, että kun se uutisoidaan, voitaisiin syrjintään syyllistyneiden nimet samalla tuoda julki. Onko nolompaa rikosta kuin lapsen tahallinen loukkaaminen? Lapsena koetut pahat traumat myrkyttävät ihmisen koko loppuelämän."

"Rasismi kumpuaa erilaisuuden pelosta"

Monen mielestä rasismi kumpuaa erilaisuuden pelosta ja tietämättömyydestä. Kaikkien ihmisten tasa-arvosta pitäisi vastaajien mielestä puhua vielä enemmän päiväkotien ja koulujen lisäksi myös isovanhempien kanssa.

"Panostetaan päiväkodeissa ja kouluissa vanhempaintoimintaan, jotta kaikki vanhemmat ja perheet tutustuvat toisiinsa. Samanlaisia ollaan kaikki; rasismi kumpuaa erilaisuuden pelosta."

"Rasistin asenne juontaa tietämättömyydestä, kokemusten puutteesta sekä peloista vierasta kohtaan."

"Maahanmuuttajiin pitäisi oikeasti tutustua, jotta omat pelot eivät tuottaisi niin paljon ennakkoluuloja ja vihaa."

"Rasismiin puututaan sivistämällä vanhempia. Lapset puhuvat ulkona sitä mitä kotoaan kuulevat."

"Koulutetaan isovanhemmat ymmärtämään maahanmuuttajia ja hyväksymään heidät. Vanhat ihmiset levittävät ymmärtämättömyyttään rasistisia 'pilakuvia' ja artikkeleita."

"Kaikille lapsille on aivan pienestä asti opetettava perheissä, että ihon ja hiusten värillä ei ole mitään merkitystä. Ei myöskään sillä, mitä uskontoa perhe edustaa, kunhan sitä harjoitetaan rauhanomaisesti. Asia toimii myös siihen suuntaan, että vaaleampia lapsia kohtaan ei harjoiteta syrjintää. Käytöstavat pätevät asioitaessa kaikenväristen, -ikäisten ja -kokoisten ihmisten kanssa."

"Hyviä käytöstapoja pitäisi arvostaa enemmän kaikkialla. Kohtele muita niin kuin haluaisit itseäsi kohdeltavan."

Moni häkeltyy rasismista

Osa ehdotti jonkinlaista koulutusta, miten rasistille vastataan. Muutama kertoi häkeltyneensä jonkun rasistisesta käytöksestä niin, että ei osannut sanoa mitään.

"Aina voi karjaista vaikka kauempaa, että "Hei, tuo on väärin!" Joskus on vain niin, että kun ihmisen käytös on tarpeeksi törkeää, tällainen tavallinen ihminen järkyttyy niin että jähmettyy. Emmekä me normaalit ole tottuneet ojentamaan toisia kadulla, mutta nyt taitaa olla aika opetella se."

"Voisikohan jossain koulussa opettaa draaman avulla puuttumaan rasistisiin kohtaamisiin? Se voisi olla hyvä, kun niin monet meistä suomalaisista jotenkin jäätyvät ja häkeltyvät kun pitäisi puuttua."

Päättäjiltä tultava tiukka ei

Moni lukija toivoo suomalaispäättäjien tuomitsevan rasismin yksiselitteisesti. Rasistisista rikoksista haluttaisiin myös kovempia tuomioita.

"Ihan ensimmäiseksi täytyy valtion johdon ottaa selvä nollalinja rasismiin. Esimerkiksi luottamustehtävistä heti pois, jos antaa syrjivän kommentin. Ei mitään "harjaamisia" ja muuta hymistelyä vaan ehdoton EI! Siitä lähdetään."

"Johtavien henkilöiden tulisi voimakkaasti tuomita esimerkiksi perussuomalaisen poliitikon Terhi Kiemungin aggressiiviset lausunnot tummista lapsista noita-akkoina. Kaikkien aikuisten on osoitettava vahvaa mallia ja torjuttava rasistinen käytös ketä vain kohtaan."

"Oma lukunsa ovat sitten ne aikuiset, joiden henkinen kehitys tuntuu jääneen alakoulutasolle. Jos aikuinen ihminen – yhteiskunnan päättäjistä puhumattakaan – osoittaa rasistista suhtautumista lapsiin, kansakunnan sivistyksen taso on todella huolestuttavan matalalla."

"Poliitikkojen vastuulla on muuttaa lakia niin, että erityisesti lapsia suojellaan rasismilta."

"Rangaistukset tiukoiksi."

Maahanmuuton ongelmista pitää puhua

Myös tiedotusvälineiden toivotaan kertovan enemmän maahanmuuton ongelmista.

"Puhukaa rehellisesti maahanmuuton ongelmista niin arkipäivän rasismikin vähenee. Sopeutumattomat maahanmuuttajaryhmät elävät verovaroilla ja omat köyhät ovat heitteillä. Eli taloudellinen kestämättömyys on myös yksi syy. Maahanmuuttopolitiikan kritisointi ei ole rasismia."

"Perussuomalaisten virpomisfanaatikkojen jutut eivät saisi olla etusivulla. Liika rasismista puhuminen on rasismia."

Koulukiusaaminen nousi esiin

Erittäin moni lukija kirjoitti myös koulukiusaamisesta: he kokivat koulukiusaamisen jäävän rasismi- ja maahanmuuttokeskustelun jalkoihin. He muistuttivat, että kaikenlaiseen kiusaamiseen ja ihmisten erottelemiseen pitää puuttua.

"Läskejä, tyhmiä, fiksuja, laihoja – ihan kaikkia haukutaan ja kiusataan. Mitä luulette kaikkien niiden koulukiusattujen, jotka eivät ole saaneet ääntään kuulumaan, ajattelevan?"

"Rasismiin pitää puuttua samalla tavalla kuin koulukiusaamiseen. Lapsen kannalta on sama, kiusataanko lihavuuden, ihon värin tai muun syyn takia."

"Koulukiusaaminen on riistäytynyt täysin käsistä kansalliseksi ongelmaksi. Sivullisen on ehkä helpompaa tunnistaa rasistinen kiusaaminen, ainakin sanallisten viestien tahallisen loukkaavuuden osalta. Muutoin perusongelma on samanlainen kuin muussa koulukiusaamisessa. Molemmat rehottavat, jos tekijöillä on tunne siitä, että heidän tekojaan ei havaita tai ei ainakaan rangaista kovin merkittävällä tavalla. Liian kevyet rangaistukset ovat molempien ongelma. Helpommin pitäisi siirtää kiusaaja toiseen kouluun, nyt sen sijaan kiusattu joutuu väistymään."

Lue seuraavaksi