Eikö mämmi kelvannut lapsena? Aikuisen elämänkokemuksella se voi hyvinkin maistua

Suomalaistenkin ruokatottumukset kansainvälistyvät, haetaan uusia ruokia ja makuja. Samalla saattavat kotimaiset herkut, kuten vaikkapa lapsena inhottu mämmi jäädä maistamatta. Asiantuntijan mukaan aikaihmisen kokemuspohja saattaisi auttaa perinneruuan makusteluun.

ilmiöt
Mämmiä ja kermaa kulhossa.
Toni Pitkänen / Yle

Elintarvikekehityksen professori Anu Hopia Turun yliopistosta sanoo, että ruuan maku syntyy ihmisen suussa aistien summana.

– Ruuan flavouri, tai ylipäänsä makunautinto syntyy hajun, maun ja tuntoaistimusten yhteisvaikutuksesta.

Jos ihminen pitää vaikkapa mämmiä epämiellyttävän näköisenä ja homejuustoa tai hapankaalta epämiellyttävän hajuisena, asia muuttuu, jos rohkenee maistaa. Haju ja ulkonäkö ovat vain osa kokonaisuutta

Lapseen verrattuna aikaihminen on kerännyt elämänsä aikana jo valtavan määrän muuta kokemusta, ja hän ei ole enää sama ihminen.

Anu Hopia

– Kun maku liittyy mukaan, kokonaisuus muuttuu ja kokemus saattaa muuttuakin miellyttäväksi.

Sama pätee myös muihin ruoka-aineisiin. Vaikka lapsena tai nuorena inhoaisi jotakin ruokaa, aikuisena suhde saattaa muuttua.

– Lapseen verrattuna aikaihminen on kerännyt elämänsä aikana jo valtavan määrän muuta kokemusta, ja hän ei ole enää sama ihminen. Kokemustensa mukaan hän tekee arvionsa ihan toisena ihmisenä.

Hopian mukaan ihminen totuttautuu uusiin makuihin koko elämänsä ajan, niin kotimaassa kuin ulkomaillakin.

– Se on luontaista ja ihmiselle kuuluvaa uteliaisuutta, että kaikkea uutta ei torjuta. Mehän olemme sillä tavalla erilaisia, että osa meistä on hyvinkin uutuudenpelkoisia ja osa ihan päinvastoin uutuushakuisia. Jopa nautitaan oudosta, uudesta ja vähän pelottavastakin ruuasta. Ja sitten liitämme ruokaan myös uusia merkityksiä.

Esimerkiksi mämmi on opittu liittämään pääsiäiseen, sanoo professori Anu Hopia.

– Vanhemmiten voi olla, että mämmiä arvostaa, ei pelkästään makunautintona, vaan osana omaa kulttuuriperimää, jolloin se saa ihan erilaisia merkityksiä, kuin pelkkä syöminen. Koemme, että se on osa meidän kulttuuriperintöämme ja meidän tehtävämme on vaalia sitä – koska ei kukaan muu maailmassa sitä tee.