Castro: "Maidemme välillä on syviä erimielisyyksiä, jotka eivät katoa"

Kuuban presidentti vaati kauppasaarron purkua ja Guantanamon tukikohdan palauttamista Kuuballe ehtona maiden välisten suhteiden täydelle normalisoinnille. Obama sanoi, että kauppasaarron purkamisen nopeus riippuu osittain siitä, kuinka nopeasti maiden väliset ihmisoikeuksia koskevat erimielisyydet saadaan ratkaistua.

Ulkomaat
Yhdysvaltain presidentti Barack Obama ja Kuuban presidentti Raul Castro
Yhdysvaltain presidentti Barack Obama ja Kuuban presidentti Raul Castro pitivät 21. maaliskuuta lehdistötilaisuuden.Alejandro Ernesto / EPA

Yhdysvaltain presidentti Barack Obama ja Kuuban presidentti Raul Castro pitivät maanantaina lehdistötilaisuuden keskusteltuaan sitä ennen kahden kesken.

Castron mukaan Kuuban ja Yhdysvaltain välillä on "syviä erimielisyyksiä". Castron mukaan maiden olisi pyrittävä elämään yhdessä sivistyneesti.

– Maidemme välillä on syviä erimielisyyksiä, jotka eivät koskaan häviä, Castro sanoi, mutta vannoi keskittyvänsä asioihin, jotka tuovat maita lähemmäs toisiaan.

Castro sanoi pitävänsä myönteisinä tuoreimpia Kuuban ja Yhdysvaltain välistä kauppaa ja matkailua koskevia helpotuksia, mutta piti niitä riittämättöminä. Castron mukaan Kuuban ja Yhdysvaltain suhteiden täysi normalisointi vaatii Yhdysvaltain kauppasaarron purkamista sekä Guantanamon sotilastukikohdan palauttamista Kuuballe.

– Kauppasaarron purkaminen on välttämätöntä, sillä saarto on edelleen voimassa ja siinä on lannistavia ominaisuuksia, Castro sanoi.

"Kauppasaarron purkaminen riippuu paljon kongressista"

Obama kiitti Castroa avoimuuden hengestä keskustelujen aikana. Hän sanoi tämän päivän olevan "uusi päivä" Kuuban ja Yhdysvaltain välisissä suhteissa. Kuitenkin myös Obama totesi, että Yhdysvalloilla ja Kuuballa on kaksi eri järjestelmää ja vuosikymmenien ajan kestäneitä eroavaisuuksia. Hän kertoi silti sanoneensa Castrolle, että tarkoitus on jatkaa eteenpäin eikä katsoa taaksepäin.

Obama sanoi, että Yhdysvallat on valmis tavoittelemaan enemmän kaupallista kanssakäymistä, joka toisi töitä sekä yhdysvaltalaisille että kuubalaisille. Obama sanoi tuoneensa mukanaan yhdysvaltalaisten ystävyyden ja terveiset kuubalaisille. Hän sanoi, että Yhdysvallat ei näe Kuubaa uhkana itselleen ja toivoi, että hänen vierailunsa aloittaa uuden luvun maiden välisissä suhteissa.

Obaman mukaan suurin osa muutoksista kauppasaarron purkamiseksi riippuu nyt kongressista. Sen purkamisen nopeus riippuu hänen mukaansa osittain siitä kuinka nopeasti ihmisoikeuksia koskevat erimielisyydet saadaan sovittua.

"Kuubalaiset päättävät maansa kohtalosta"

Obaman mukaan Kuuban ja Yhdysvaltain suhde ei muutu yhdessä yössä. Obaman mukaan kuubalaiset päättävät maansa kohtalosta eikä Yhdysvallat tai mikään muukaan valtio. Hänen mukaansa maat jatkavat vaikeuksista huolimatta yhteistyötään.

Obama sanoi hänkin uskovansa, että edistystä voi tapahtua asioissa, jotka ovat yhteisiä molemmille maille. Obama kertoi kehottaneensa Castroa sallimaan enemmän yritystoimintaa ja että ulkomaisten yritysten pitäisi voida palkata kuubalaisia suoraan.

Obama: Erimielisyydet ihmisoikeuksista este suhteiden vahvistamiselle

Obama sanoi käyneensä rehellisiä ja vilpittömiä keskusteluja ihmisoikeuksista Castron kanssa. Hän sanoi tehneensä selväksi, että Yhdysvallat aikoo jatkaa keskustelua Kuuban demokratian ja ihmisoikeuksien puolesta. Hän sanoi odottavansa innolla kansalaisjärjestöjen edustajien tapaamista tiistaina.

Obama sanoi, että hän ja Castro pääsivät yhteisymmärrykseen siitä, että keskustelua ihmisoikeuskysymyksistä jatkettaisiin vielä tänä vuonna.

– Me puolustamme ihmisoikeuksia. Meidän silmissämme sosiaaliset, poliittiset, taloudelliset ja kulttuuriset vapaudet ovat jakamattomia, toisistaan riippuvaisia ja universaaleja, Castro sanoi.

Obama sanoi, että Yhdysvallat aikoo jatkossakin tukea muun muassa sanan- ja uskonnonvapautta. Obama piti erimielisyyksiä ihmisoikeuksista esteenä maiden välisten suhteiden vahvistamiselle.

Castro ei suostunut tunnustamaan, että Kuubassa olisi poliittisia vankeja.

– Antakaa minulle lista poliittisista vangeista ja vapautan heidät ennen päivän päättymistä, hän sanoi.

Lähteet: Reuters, AFP, AP