1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Ulkomaat

Isisin vuodetulla jäsenlistalla on ainakin viisi suomalaistaistelijaa

Yle on saanut haltuunsa Isisistä vuodettuja asiakirjoja, joissa listataan viiden Suomesta lähteneen taistelijan tiedot. Kaksi heistä on tiettävästi edelleen alueella ja yksi kuollut. Yle tutkii aineistoa yhteistyössä saksalaisten yleisradioyhtiöiden NDR:n ja WDR:n sekä Süddeutsche Zeitung -lehden kanssa.

Kuva: Yle Uutisgrafiikka

Yle on saanut saksalaisen toimittajaryhmän kautta haltuunsa asiakirjoja Isisin suuresta tietovuodosta.

Vuodettujen henkilötietojen joukosta on löytynyt tähän mennessä viisi miestä, jotka ovat saapuneet Isisiin Suomesta. Etsintä kuitenkin jatkuu, ja suomalaisia saattaa löytyä vielä lisää.

Miehet on kirjattu saapuneeksi Isisiin keväällä ja kesällä 2014 eli kaksi vuotta sitten.

Joukossa on yksi kantasuomalainen. Myös kahdella muulla on Suomen kansalaisuus, kahdella ei.

Ainakin kaksi edelleen Isisissä

Kaksi henkilöä on osa suomalaisjihadistien verkostoa, josta Yle on jo aiemmin uutisoinut. Toinen on somalitaustainen ja toinen bangladeshilaistaustainen.

Molemmat ovat Ylen tietojen mukaan edelleen Isisin alueella ja elossa.

Kolmas ennestään tuttu nimi on sama kuin terroristijärjestö Rawti Shax -solun väitetyllä Suomen-pomolla. Hänestä uutisoitiin viime marraskuussa, kun Italian poliisi teki Euroopan-laajuisen terrorismiratsian.

Tuolloin miehen nimeksi kerrottiin Seddek Kadir Karim. Isisin asiakirjassa nimi on kirjoitettu Sadiq Qadir Karim.

Italian poliisin mukaan tämänniminen kurdimies olisi kuollut Irakissa joulukuussa 2014.

Loput kaksi ovat kantasuomalainen mies Pirkanmaalta ja toinen bangladeshilaistaustainen mies Helsingistä. Yle ei ole voinut vahvistaa, ovatko he elossa, kuolleet tai mahdollisesti palanneet Suomeen.

"Oletko ollut jihadissa ennen? En."

Vuodetut asiakirjat ovat lomakkeita, joita Isisiin liittyvien on pitänyt täyttää tulohaastattelussa.

Niissä kysytään yhteensä 23 asiaa: nimen, asuinpaikan ja syntymäajan lisäksi muun muassa maita, joissa on matkustellut, sekä puhelinnumeroa, johon voi ilmoittaa henkilön kuolemasta.

Kolme henkilöä on antanut perheensä puhelinnumeron Suomesta, kaksi ulkomailta.

Kenelläkään viidestä miehestä ei ole lomakkeiden mukaan aiempaa jihad-kokemusta. Kukaan ei myöskään ilmoittautunut itsemurhaiskijäksi, vaan kaikki halusivat taistelijaksi.

Kukin kertoo luovuttaneensa Isisille passinsa, useimmat myös puhelimensa ja tietokoneen.

Kantasuomalainen matkusti somalin kanssa

Neljä viidestä miehestä on ollut kytköksissä toisiinsa. He ovat merkinneet suosittelijoikseen samoja nimiä, saapuneet Syyriaan samoihin aikoihin ja saman raja-aseman, Jarabulusin, kautta.

Keskeinen hahmo heidän joukossaan näyttää olleen parikymppinen somalinuorukainen, joka saapui Syyriaan kesäkuun alussa 2014. Hän on jo Ylen aiempien tietojen mukaan ollut hyvin verkottunut muihin Syyrian-matkaajiin. Hän on Pirkanmaalta.

Yksi hänen perheenjäsenistään oli matkustanut alueelle jo ennen häntä.

Lomakkeessa mies kertoo matkustaneensa aiemmin Saudi-Arabiassa, Egyptissä, Hollannissa ja Iso-Britanniassa ja työskennelleensä telemarkkinointialalla.

Ylen tietojen mukaan hän oli pyrkimässä yliopistoon ennen lähtöään.

Somalimies pitää lomakkeiden perusteella itseään muita parempana šarian eli islamilaisen oikeuskäytännön tuntijana. Kun muut suomalaisnimet ruksasivat "perustason", somalimies ruksasi "keskitason" šariatuntemuksen.

Samana päivänä hänen kanssaan Syyrian rajan yli tuli kantasuomalainen mies, joka on samoin Pirkanmaalta. Kantasuomalainen merkitsi yhdeksi suosittelijakseen juuri somalialaisen matkakumppaninsa.

Kantasuomalainen oli lähdön hetkellä 20-vuotias ja suorittanut keskiasteen opinnot. Hän kertoi käyneensä aikaisemmin ulkomailla vain Ruotsissa.

Bangladeshilaiset töissä kaupassa Helsingissä

Somalinuorukaisella oli tiiviit yhteydet myös häntä seuranneeseen bangladeshilaiseen. Samanikäinen bangladeshilaismies saapui Syyriaan Suomesta kolme viikkoa myöhemmin, juhannuksen tienoilla 2014.

Ennen lähtöään hän oli käynyt harjoittelemassa ampumista helsinkiläisellä ampumaradalla. Ylen tietojen mukaan parikymppinen nuorukainen oli asunut Suomessa pari vuotta ja opiskellut ammattikorkeakoulussa.

Hän oli töissä kaupassa Helsingissä, samoin kuin toinen vanhempi Bangladeshista kotoisin oleva mies. Vanhempi, yli kolmekymppinen bangladeshilainen tuli Syyrian Turkin-vastaisen rajan yli kuukautta nuoremman jälkeen, heinäkuussa 2014.

Hän kertoi maahantulolomakkeessa olevansa naimisissa ja matkustaneensa laajasti Euroopassa.

Kummallakaan bangladeshilaisella ei ole Suomen kansalaisuutta.

Värvärit somalitaustaisia?

Kaikki neljä mainittua miestä kertovat matkansa "välittäjäksi" saman miehen: Abu Muhammad al-Šamalin.

Yhdessä lomakkeessa suosittelijan kohdalla lukee Mahmud al-Sumali, joka voi olla saman nimen eri kirjoitusasu.

Ensimmäisenä saapuneen suomalais–somalialainen kaksikon suosittelijana on toiminut Abu Sumayya -niminen henkilö. Lomakkeen mukaan hän on oleskellut Manbijin kaupungissa Pohjois-Syyriassa.

Ylen tietojen mukaan Abu Sumayya saattaa viitata Syyriassa jo olleeseen suomensomaliin, joka kuoli samoihin aikoihin.

Hänen serkkunsa julkaisi Twitterissä kuolinilmoituksen ja valokuvan, jossa kutsuu miestä Abu Sumayaksi. Yle ei ole pystynyt vahvistamaan, onko kyseessä sama henkilö vai joku muu.

Kyseinen serkkukin oli jo tuolloin Syyriassa.

Kuollut kurdijohtaja Espoosta

Viides Isis-listan suomalaisnimi, Sadiq Qadir Karim, on kurdi ja muista erillinen tapaus. Hän on matkustanut Syyriaan eri reittiä ja eri aikaan.

Hänellä on myös eri suosittelija, Abu Yahya al-Kurdi, ilmeisesti Al-Šaddadin kaupungista Koillis-Syyriasta. Hänen oma taistelijanimensä on ollut Abu Muhajir al-Kurdi.

Lomakkeen mukaan hän saapui Syyriaan maaliskuussa 2014 Tall Abiadin raja-aseman kautta, joka sijaitsee lähinnä Isisin pääpaikkaa Raqqaa.

Hänen kotipaikakseen on merkitty Espoo, mutta yhteystiedoksi veljen puhelinnumero Irakiin. Hänellä on myös vaimo ja lapsia. Mies on syntynyt vuonna 1980.

Sadiq Qadir Karim kertoo matkustaneensa aiemmin Norjassa, Ruotsissa, Iso-Britanniassa ja Saudi-Arabiassa.

Samanniminen henkilö, Seddek Kadir Karim, nimettiin marraskuussa Rawti Shax -järjestön Suomen-solun johtajaksi (siirryt toiseen palveluun). Italian poliisi kertoi tuolloin, että suomalaistaustainen Kadir Karim olisi liittynyt Isisiin ja kuollut Irakissa joulukuussa 2014.

Italian viranomaisten mukaan soluun kuului lisäksi kolme muuta henkilöä, joilla oli yhteyksiä Suomeen.

Rawti Shax on kurdien terroristijärjestö, jonka epäiltiin suunnittelevan iskua erityisesti Norjaan, jossa järjestön johtaja Mullah Krekar asuu. Järjestö halusi värvätä nuoria kurdeja Isisiin ja perustaa islamilaisen kalifaatin Irakin Kurdistaniin.

Supo: Dokumentit vaikuttavat aidoilta

Isisin henkilörekisteristä uutisoivat ensimmäisen kerran pari viikkoa sitten saksalaiset yleisradioyhtiöt NDR, WDR ja sanomalehti Süddeutsche Zeitung (siirryt toiseen palveluun). Samalla viikolla brittiläinen Sky News kertoi saaneensa (siirryt toiseen palveluun) Isisistä loikanneelta lähteeltä 22 000 dokumenttia.

Myös syyrialainen verkkolehti Zaman al-Wasl julkaisi osia aineistosta.

Varsinaisia henkilöitä oli kuitenkin paljon vähemmän. Pian paljastui, että osa nimistä toistui lomakkeissa useaan kertaan.

Saksalaiset tutkivat toimittajat arvioivat, että koko aineistossa on tällä hetkellä parituhatta nimeä, mutta tuokin luku saattaa vielä pienentyä.

Saksan rikospoliisi on pitänyt vuodettuja asiakirjoja aitoina (siirryt toiseen palveluun). Suomen suojelupoliisillekaan ei ole tullut syytä epäillä tähän saakka julkistetun aineiston aitoutta.

Supo ei kuitenkaan kommentoi listan sisältämiä suomalaisnimiä tässä vaiheessa, vaan kertoo arvioivansa listaa kansainvälisten kumppaniensa kanssa.

Jos nimiä vain viisi, se on "pettymys"

Ylen kääntäjä havaitsi lomakkeissa joitain Isisille epätyypillisiä ilmaisuja. Esimerkiksi Isis-logon alla lukee järjestön vanha nimi erikoisella tavalla kirjoitettuna. "Islamilaisen valtion" sijaan logossa lukee "islamin valtio".

Jotkut tutkijat ovat kiinnittäneet huomiota samoihin epäjohdonmukaisuuksiin.

Joidenkin tutkijoiden mukaan epäjohdonmukaisuudet voivat selittyä sillä, että Isisin byrokratia oli rekisteröintivaiheessa vasta kehittymässä.

Suomesta on varmistettu tähän mennessä yli 70 henkilöllisyyttä, jotka ovat matkustaneet Syyrian tai Irakin konfliktialueelle viime vuosina. Suojelupoliisi on myöntänyt, että määrä on kuitenkin todennäköisesti isompi. Tunnistusprosessissa on muutamia henkilöitä.

Isisin ainutlaatuisesta asiakirjavuodosta on toivottu olevan apua terroristien jäljittämisessä.

Jos dokumenteista ei paljastu lisää suomalaisia nimiä, niiden merkitys jäänee suomalaisviranomaisille odotettua vähäisemmäksi.