1. yle.fi
  2. Uutiset

FBI ei ehkä tarvitsekaan Applen apua salauksen murtamiseen – "kolmas osapuoli" opastaa viranomaisia

Yhdysvaltain viranomaiset ovat aiemmin väittäneet, etteivät he voi päästä käsiksi San Bernardinon joukkoampujan iPhone-puhelimen tietoihin ilman Applen avustusta.

tekniikka
Applen pääkonttorin edustalla New Yorkissa järjestettiin mielenosoitus Yhdysvaltain hallinnon vaatimuksia vastaan 23.2. 2016.
Applen pääkonttorin edustalla New Yorkissa järjestettiin mielenosoitus Yhdysvaltain hallinnon vaatimuksia vastaan 23.2.2016. Justin Lane / EPA

Yhdysvaltain liittovaltion poliisi FBI on ilmoittanut löytäneensä mahdollisesti keinon murtaa San Bernardinon joukkoampujalle kuuluneen iPhonen salauksen ilman Applen apua. Viranomaisten mukaan "kolmas osapuoli" on esitellyt FBI:lle mahdollisen tavan päästä käsiksi Syed Rizwan Farookin puhelimessa oleviin salattuihin tietoihin.

Yhdysvaltalainen oikeus on määrännyt Applea avustamaan FBI:tä San Bernardinon ampumisrikoksen selvittämisessä vapauttamalla iPhone-puhelimen salauksen. Farook ja hänen vaimonsa tappoivat joulukuussa 14 ihmistä. FBI haluaa tutkia puhelimen selvittääkseen, oliko Farookilla yhteyksiä radikaaleihin ryhmiin.

Apple on valittanut oikeuden päätöksestä ja kieltäytynyt salauksen murtamisesta vedoten asiakkaidensa yksityisyydensuojaan.

Maanantaina kalifornialainen oikeusistuin hyväksyi viranomaisten pyynnön lykätä tapauksen oikeuskäsittelyä siksi aikaa, että viranomaiset ehtivät kokeilla uutta keinoa salauksen purkamiseen.

Aiemmin yhdysvaltalaisviranomaiset ovat väittäneet, ettei heillä ole mahdollisuuksia päästä käsiksi Farookin puhelimen tietoihin ilman Applen apua. Tietotekniikka-alalla väitteeseen on suhtauduttu epäillen ottaen huomioon Yhdysvaltain viranomaisten resurssit.

Mikäli FBI onnistuu murtamaan salauksen, viranomaisten ja Applen välinen kiista todennäköisesti päättyy ilman oikeuden päätöstä.

Apple on ilmoittanut, ettei sillä ole tietoa, millä keinoilla viranoamiset pyrkivät purkamaan salauksen. Jos purku onnistuu, Apple toivoo viranomaisten kertovan yhtiölle, miten se tapahtui.

Useat teknologiayhtiöt ovat ilmaisseet tukensa Applelle. Tukijayrityksissä ovat muun muassa kansainvälisesti tunnetut suuryritykset Facebook, Google ja Microsoft, mutta myös pienempiä yrityksiä kuten Mozilla, Snapchat ja Dropbox.

Lähteet: Reuters, AP

Lue seuraavaksi