Upin Aaltola: Obama haluaa painaa Kuuban suhteissa "uudelleenkäynnistysnappia"

Ohjelmajohtaja Mika Aaltolan mukaan Yhdysvaltojen ja Kuuban suhteissa alkaa "kuherruskuukausi" presidentti Obaman Kuuban vierailun myötä. Hän arvioi, että Kuuban kauppasaarto alkaa purkautua amerikkalaisyritysten aktiivisuuden kautta.

Ulkomaat
Vanha auto ohittaa taloa jossa roikkuu Yhdysvaltain ja Kuuban lippuja.
Orlando Barria / EPA

Ulkopoliittisen instituutin ohjelmajohtaja Mika Aaltolan mukaan presidentti Barack Obaman Kuuban vierailu liittyy Yhdysvaltojen sisäpolitiikkaan.

Aaltolan mukaan Obaman pyrkii vierailunsa avulla lähettämään sisäpoliittisen viestin, että hänen perintönsä on sellainen, joka vie Yhdysvaltoja pois jumeista ja kohti tulevaisuutta.

Obaman Kuuban vierailulla on suurta symbolista arvoa. Tähän mennessä vierailun suurin merkitys on ollut historiallisen jumin poistaminen Kuuban ja Yhdysvaltojen suhteesta, Aaltola arvioi.

– Vierailu kertoo myös siitä, miten Obama haluaa oman perintönsä muistutettavan. Hän haluaa korostaa, että vihollisuussuhteet pitää purkaa ja painaa uudelleenkäynnistysnappia, Aaltola sanoo.

Kuuba haluaa irti talouspakotteista

Kuuban presidentti Raul Castro vaatii kauppasaarron purkamista ja Guantánamo Bayn laivastotukikohdan palauttamista Kuuballe ehtona maiden välisten suhteiden täydelle normalisoinnille.

Aaltola pitää Castron vaatimusten toteutumista osittain realistisina. Hän arvioi, että kauppasaarto alkaa nyt poistua, vaikka siitä ei tehtäisi poliittista päätöstä.

– Kauppasaarron purkaminen varmasti tulee tapahtumaan ruohonjuuritason yritysten aktiivisuuden kautta. Eli eri yritykset alkavat solmia suhteita Kuubaan ja tavallaan sitten de facto talouspakotteet poistuvat, vaikka kongressi ei niitä poistaisikaan, Aaltola sanoo.

Guantánamon palauttaminen ei onnistu hetkessä

Guantánamo Bayn palauttaminen Kuuballe on suuri sisäpoliittinen kysymys Yhdysvalloissa. Tukikohdassa sijaitsee terrorismin vastaisen sodan yhteydessä vangittujen "laittomien taistelijoiden" vankila, joka aiheuttaa Yhdysvalloille ongelmia.

– Guantánamon sotilastukikohdan palauttaminen on sitten pitkäaikaisempi prosessi. Se tulee kestämään vuosia tai vuosikymmeniä.

Aaltolan mukaan Yhdysvaltojen ja Kuuban välisissä suhteissa alkaa nyt "kuherruskuukausi". Yhdysvaltalaiset yritykset tulevat tuomaan Kuubaan taloudellista toimeliaisuutta.

– Nähtäväksi jää, minkälainen poliittinen merkitys tällä sitten on.