1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Ulkomaat

Asiantuntija: Yhdysvaltain joukkojen Suomen-vierailu noussee esiin Niinistön ja Putinin tapaamisessa

Suomen presidentti Sauli Niinistö tapaa Venäjän presidentin Vladimir Putinin tänään tiistaina Moskovassa. Presidenttien on määrä keskustella niin kahdenvälisistä kuin kansainvälisistäkin asioista.

Ulkomaat
Hanna Smith ja Heikki Talvitie.
Aleksanteri-instituutin tutkijatohtori Hanna Smith ja Suomen entinen Moskovan suurlähettiläs Heikki Talvitie ennakoivat Aamu-tv:ssä presidentti Sauli Niinistön ja presidentti Vladimir Putinin tapaamisen sisältöä ja merkitystä.

Yhdysvaltain hävittäjien ja panssaroitujen ajoneuvojen osallistuminen harjoituksiin Suomessa noussee jollain tavalla esiin Suomen ja Venäjän presidenttien tapaamisessa, uskoo Venäjään perehtynyt Aleksanteri-instituutin tutkijatohtori Hanna Smith.

– Uskoisin, että kyllä niistä ainakin joku maininta tulee. Kahdenvälisyys on aina ollut sellainen asia, jota venäläiset ovat joka tapauksessa korostaneet näissä tapaamisissa, Smith arveli Ylen aamu-tv:ssä.

Suomen entinen Moskovan-suurlähettliäs Heikki Talvitie huomautti, että kyseessä on itse asiassa laajempi asia kuin amerikkalaisten harjoittelu Rissalassa loppukeväällä. Talvitie pohti kuinka uskottavaa Suomen sotilaallinen liittoutumattomuus tänä päivänä oikeastaan on.

– Uskoisin, että ehkä ei siellä mennä hirveästi yksityiskohtiin, mutta tämä yleinen tilanne varmaan tulee esille, Talvitie sanoi.

Kahdenvälisten asioiden korostaminen uutta

Talvitien mukaan presidenttien tapaamisessa uutta on kahdenvälisten asioiden korostaminen. Hän huomautti, että Venäjän vastaisten pakotteiden tultua voimaan Niinistö ei halunnut puhua Putinin kanssa kahdenvälisistä asioista eikä pakotteista.

– Nyt me olemme aika kaukana siitä. Nyt korostetaan, että keskustellaan kahdenvälisistä asioista ja sitten tulevat nämä kansainväliset asiat mukaan, Talvitie pohti.

Lue seuraavaksi