yle.fi-etusivu

Mainostenjakajien työehtokiista ratkesi, useat työntekijät aikovat hakea saataviaan

Korkein oikeus ei myöntänyt Helsingin Jakelu-Expertille valituslupaa työntekijöiden työehtoja koskevassa kiistassa. Perjantaina tehty päätös jättää hovioikeuden tuomion pysyväksi.

Kotimaa
Mies jakaa mainospostia kerrostalossa.
Yle

Yli kuusi vuotta jatkunut kiista mainostenjakajien työehdoista on viimein tullut päätökseen. Korkein oikeus ei myöntänyt työnantajana toimineelle Helsingin Jakelu-Expertille valituslupaa, joten hovioikeuden päätös jää voimaan.

Hovioikeuden mukaan työntekijöitä edustamaan perustettu Suomen Mainosjakajien Etujärjestö SME ry ei valvonut työntekijöiden etuja riittävästi. Etujärjestöä oli ollut perustamassa jakeluyrityksen johtotehtävissä työskennellyt henkilö. Järjestöllä ei ollut luottamusmiehiä ja edunvalvontatoiminta oli ollut muutenkin varsin vähäistä.

Asia eteni hovioikeuteen posti- ja logistiikka-alan unioni PAU:n valituksesta. Puheenjohtaja Heidi Nieminen pitää päätöstä historiallisena.

– Juuri sellainen päätös kuin pitääkin. Kyseessä on ihan puhtaasti työnantajien perustama työntekijäliitto.

Nieminen kertoo, että PAU:n tiedossa on useita henkilöitä, jotka aikovat tämän päätöksen jälkeen lähteä hakemaan palkkasaataviaan. Korkein tähän mennessä maksettu korvaus on ollut 24 000 euroa, muut korvaukset ovat olleet noin 1000-2000 euroa työntekijää kohti.

– Ihan varmasti muutkin mainostenjakajat tulevat tästä lähtien hakemaan meidän tessin mukaisia palkkoja.

PAU:n työehtosopimuksessa mainostenjakajille maksetaan hieman yli 8 euron takuutuntipalkkaa. Mainostenjakajille on tähän saakka maksettu keskimäärin 2-3 euroa tunnilta, mikä on koostunut pääasiassa kappalekorvauksista.

– Myös kappalekorvaukset ovat meidän tessissä korkeammat, Nieminen kertoo.